Najviše sadnica autohtonih vrsta drveća opredeljeno za grad Užice

Autor: energetskiportal.rs
23. Mart 2020
Najviše sadnica autohtonih vrsta drveća opredeljeno za grad Užice

Ministarstvo zaštite  životne sredine zaključilo je ugovore sa deset jedinica lokalne samouprave, o dodeli sredstava u ukupnom iznosu od oko 35 miliona  dinara za sufinansiranje projekata pošumljavanja u 2020. godini.  Ovim putem biće sufinansirana nabavka 40.470 sadnica autohtonih vrsta drveća. Najviše sadnica opredeljeno je za sadnju na teritoriji grada Užica (22.800 sadnica realizacijom dva projekta), i opštinama Plandište (8.800 sadnica) i Srbobran (6.000 sadnica).

Značajno je istaći da je pošumljavanje od izuzetnog značaja, jer neposredno doprinosi borbi protiv klimatskih promena, boljem kvalitetu životne sredine i čistijem vazduhu, očuvanju biodiverziteta i unapređenju zdravlja ljudi.

Na osnovu sprovedenog javnog konkursa za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2020. godini, zaključuju se ugovori za realizaciju 11 projekata pošumljavanja zemljišta čija površina iznosi 48,49 hektara.

Budžetom za 2020 godinu, Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 41.000.000 dinara za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave (gradovi i opštine), kao i gradskih opština.

Realizacija javnog konkursa koji je bio raspisan 17. januara 2020. godine deo je kontinuiranih aktivnosti Ministarstva usmerenih na povećanje površina pod šumom u Srbiji. Samo u protekloj godini, na osnovu sredstava u iznosu od 41 milion dinara koje je opredelilo Ministarstvo, sufinansirana je nabavka 161.204 sadnice, i pošumljeno preko 131 hektara na području 12 jedinica lokalne samouprave.