Namenski kamion za pražnjenje i odvoz reciklabilnog otpada

13. Maj 2020
Namenski kamion za pražnjenje i odvoz reciklabilnog otpada

JKP Bioktoš je kroz projekat SUBREC nabavio tipski kamion za pražnjenje plavih kanti i odvoz reciklabilnog otpada u regionalni centar Duboko. Vrednost kamiona je 75 hiljada evra, a kapacitet 8 kubnih metara. Kamion je u upotrebi već 20 dana i brendiran je sloganom „Za lepše i čistije Užice“.

„Novi kamion olakšava dosta posao, sav otpad primarne selekcije se pokupi za dan. Količina otpada za april iznosi oko 60 tona, što je veliki iskorak u odnosu na prošlu godinu. Ovo nama dosta znači finansijski, jer se odbija od računa koji nam ispostavlja JKP Duboko, a znači i za njih, jer čuva telo deponije koje je prenatrpano mešanim otpadom“, kaže Oliver Ristanović, direktor JKP Bioktoša.

On je dodao da će biti nabavljeni novi plavi kontejneri koji će zameniti stare zelene kontejenere za primarnu selekciju u centru grada, koja se vrši petnaestodnevno.

Podsećamo, kroz projekat prekogranične saradnje „Predgrađa recikliraju“, koji se u Užicu realizuje od jula prošle godine, u toku je nabavka 300 kompostera koji će biti podeljeni građanima Užica za potrebe kućnog kompostiranja biorazgradivog otpada. Javni poziv za prijavu zainteresovanih građana, za dodelu kompostera objavljen je na sajtu grada Užica i otvoren je do 15. maja.

Do kraja marta, JKP “Duboko” je primilo 16 tona predselektovanog otpada iz 2.500 užičkih domaćinstava.