Naučni kamion prvo stiže u Užicu

07. Maj 2017
Naučni kamion prvo stiže u Užicu

Grad Užice će biti prvi grad u Srbiji u kome će od 8. do 12. maja u period od 10 do 19 časova na parking prostoru na Međaju biti lociran Naučni kamion, kao putujuća laboratorija i prostor za radionice, tribine, oglede i izložbe za decu i učenike iz užičkih osnovnih i srednjih škola – ” Nauka na točkovima”.

Dovoljna je želja za novim saznanjima i praktičnim iskustvima iz sveta nauke, jer su sadržaji besplatni i otvorenog tipa.

U prizemlju kamiona se nalaze interaktivne izložbe – biće izloženi eksponati, modeli, slike, preparati pod mikroskopom i slično. Biće postavljene izložbe o ćeliji – Citološki kutak, izložba Spektri CPNa, i izložba Nacionalnog parka “Tara”.

 

U prizemlju kamiona će biti i EU kutak, sa informacijama o školovanju u EU i slično, kvizovi i ankete sa manjim poklončićima.

Ispred kamiona će biti i igrica Put rimskih vojnika, zamišljena slično kao društvena igra za dvoje, ali sa edukativnom pričom.

Na spratu kamiona će biti radionice, počev od 11 sati na svakih sat vremena.

Noć istraživača (Researchers’ Night ) kroz projekt ReFocuS , koordiniše i vodi tim iz Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a u projektu učestvuju Centar za promociju nauke (Beograd), Prirodno matematički fakultet (Niš) i Zavod za  zaštitu spomenika kulture (Kragujevac).

Partner u Užicu je Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice, a svečano otvaranje Naučnog kamiona, planirano je 8. maja u 10 sati.

Noć istraživača predstavlja otvorenu i besplatnu manifestaciju pod pokroviteljstvom Evropske Komisije, a održava u preko 300 gradova širom Evrope

Poslednjih sedam godina se, u saradnji sa domaćim i stranim istraživačima, ova manifestacija održava u Beogradu i mnogim gradovima Srbije. Ove godine se održava još u 7 gradova i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevacu, Petnici i Inđiji.

Ideja Noći  istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom. Sem toga, želja organizatora je da se ovim aktivnostima poveća i poboljša mišljenje stanovnika o značaju nauke i njenom doprinosu svakodnevnom životu.

Manifestacija je prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, iako nije ograničena na te uzrasne kategorije, sa krajnjim ciljem da znanja naših naučnika migriraju ka široj javnosti i pokažu koliko je nauka bitna za razvoj društva