Ne boli a spašava život

14. Jun 2019
Ne boli a spašava život

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun u Užicu je obeležen tradicionalnim prijemom davalaca u Gradskoj kući. Po rečima, zamenika gradonačelnika Ivana Stanisavljević ovo je i prilika da se oda priznanje anonimnim herojima koji nesebično i bez naknade dobrovoljno daju krv u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi kojima je ova tečnost najpotrebnija. Stanisavljević je istakao ogromnu ulogu Crvenog krsta Užice u edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi, posebno mladih.

dr Marija Perišić Božić, načelnica transfuziološke službe Opšte bolnice u Užicu je čestitala dobrovoljnim davaocima krvi praznik, ističući značaj Crvenog krsta Užice, udruženja koja funkcionišu na teritoriji okruga, ali  i lokalne samouprave koja je Službu transfuzije podržala u naporima da zadrži rad sa dobrovoljnim davaocima krvi.

Na spratu na kome se nalazi naša služba u toku je adaptacija prostora koji će omogućiti razdvajanje pacijenata od dobrovoljnih davalaca. Odeljenje transfuzije od ove godine akcije dobrovoljnog davalaštva krvi sprovodiće i u opštinama Priboj i Prijepolje, gde je planirano oko 50 akcija, najavila je načelnica, izražavajući očekivanja da u ovoj godini bude veći broj uzetih jedinica krvi kako bi se pokrile potrebe bolnica u Priboju i Prijepolju.

Naglašavajući da je trenutna situacija sa zalihama krvi zadovoljavajuća, uz povremene probleme sa zbrinjavanjem pacijenta koncentratima trombocita zbog ograničenog roka trajanja do pet dana kada se izdvoje iz cele jedince krvi, ona je dodala da su takve situacije prolazne jer u bolnici u Užicu postoji mogućnost uzimanja aktivnog koncentrata trombocita od jednog davaoca. Davaoci su već navikli na tu proceduru i uvek pristaju kada ih iz službe pozovemo, zaključila je načelnica dr Marija Perišić Božić.

Penzioner Milan Ostojić krv je dao 96 puta . Počeo je kao vojnik 1974. godine, a prestao po sili zakona u maju ove godine kada je napunio 65. godina život i više ne može da daje krv. On je pozvao mlade da u što većem broju uzmu učešće u akcijama dobrovoljnog davalaštva. Nije teško i ne boli, a nekom će spasiti život, poručio je Ostojić.

Za 19-to godišnju Anu Šimšić, učenicu Ekonomske škole i volonterku Crvenog krsta davalaštvo je najbolji način da ispoljim svoju humanist, što je učinila tri puta do sada.  Ona je poručila da se Srbija bori sa nestašicom krvi, pozivajući sve koji mogu da daju svoj doprinos kako bi se ta situacija promenila.

Inače, krv ne mogu dati krv osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina života,  koje imaju manje od 50 kg, koje imaju simptome prehlade, neke bolesti ili se jednostavno ne osecaju dobro,  koje imaju promene na koži (infekcije, osip, gljivična oboljenjaa, koje imaju suviše visok ili suviše nizak pritisak, koje su pod terapijom ili nije prošlo najmanje 7 dana od terapije antibioticima, koje se nalaze u fazi redovnog mesecnog ciklusa (za osobe ženskog pola),  kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba i manjih stomatoloških intervencija i kod kojih nije prošlo 6 meseci od probadanja tela i kože (pirsing), tetoviranja ili pojedinih hirurških intervencija i transfuzije krvi.