Do nedelje pojačane epidemiološke mere

16. Mart 2021
Do nedelje pojačane epidemiološke mere

Od večeras do nedelje na snazi su epidemiološke mere koje predviđaju zatvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara i omogućavaju rad prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpama. Pored ugostitelјskih objekata, (kafića, restorana, barova)i tržnih centara, zatvaraju se sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti).

Do kraja tekuće sedmice ključ u bravu stavljaju i bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni hale.

Mere zatvaranja ne odnose se na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. U standardno radno vremene biće otvoreni svi šalteri državne uprave, kao i šalteri pošte, banaka, osiguravajućih društava, menjačnice…

U narednim danima dozvolјeno je da radeapoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije i veterinarske apoteke. Trgovinski objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi..

U saopštenju Kriznog štaba se navodi da će raditi i maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlјa bez ulaska u objekat, odnosno kiosci i trafike, zatim uslužni objekti koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojača, stolara, vulkanizera, tehničkih pregleda, auto-perionica, hemijskog čišćenja i drugih.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu, dok šalter prodaja hrane u restoranima, kao i šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvolјena.

Pozivajući građane na ličnu odgovornost, Vlada je saopštila da će nadležne inspekcijske službe i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje epidemioloških mera.

Ovome dodajemo da vrtići nastavljaju da rade, dok će osnovci od prvog do četvrtog razreda verovatno od ponedeljka, bar na nedelju dana, preći na onlajn nastavu.