Neusaglašenošću ka praktičnoj neupotrebljivosti kadrova

10. Novembar 2016
Neusaglašenošću ka praktičnoj neupotrebljivosti kadrova

Još jedna opština Zlatiborskog okruga- Prijepolje, kao što je i slučaj u Kosjeriću ali i u većini gradova i opština u Srbiji, suočavaju se sa neusaglašenošću postojećeg obrazovnog sistema sa strategijom lokalnog ekonomskog razvoja a samim tim i sa potrebama privrede.

Rezultat neusaglašenosti je nemogućnost zaposlenja nakon završene srednje ili visokih škola i fakulteta zbog deficita kadrova koji se jesu formalno školovali, ali su u lokalnoj zajednici praktično, uglavnom neupotrebljivi.

Konkretno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju trenutno je oko 1 100 nezaposlenih lica iz kategorije mladi odnosno od 20 do 30 godina starosti. Sa višim i visokim obrazovanjem najviše je nezaposlenih ekonomista i pravnika, konkretno 43 sa diplomama ekonomskih fakulteta, 38 strukovnih ekonomista, a tu su i 33 pravnika.

Iako svršeni studenti tehničkih usmerenja zvanično lakše dolaze do posla u Prijepolju ih je 35 sa diplomama inženjera mašinstva i elektrotehnike koji su na birou nezaposlenih. Na posao u ovoj opštini čeka i 15 lekara i 8 stomatologa, kao i sve veći broj koji završavaju učiteljske fakultete.

Među mladima do 30 godina koji čine preko 20% nezaposlenih u Prijepolju sa trećim i četvrtim stepenom, bez posla je najviše sa diplomama tekstilnog, ekonomskog i trgovačkog usmerenja, ali i medicinskih tehničara, a nije zanemarljiv ni broj onih koji su završili gimnaziju.

Kako bi mladi po završetku obrazovanja imali veće šanse da se zaposle, neophodno je s jedne strane uskladiti obrazovni sistem sa potrebama lokalnog tržišta i strategijom razvoja određene opštine.

Drugi prepoznati problem u nemogućnosti zapošljavanja velikog broja lica i sa potrebnim klvalifikacijama je što im često nedostaje tehničkih znanja kada su u pitanju zanati ili nemaju prenosiva znanja (znanje jezika, znanja određenih kompjuterskih programa i drugo). Vrlo često su odlučujuće i lične karakteristike lica koja traže posao, odnosno njihova spremnost na lojalnost poslodavcu, na preuzimanje odgovornosti, liderstvo i druge segmente koje poznaje savremeno poslovanje.

Pokretanje samostalnog biznisa jedno je od najboljih rešenja ,ali većina mladih nema dovoljno znanja i informacija kako bi svoje preduzetničke ideje na najbolji način mogli da sprovedu u delo.

grb Ovaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolje Prijepolje” sufinasiran sredstvima opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.