Nova Varoš slavi svoj dan

28. Oktobar 2017
Nova Varoš slavi svoj dan

Nizom manifestacija u Novoj Varoši biće obeležen 1. novembar – Dan opštine i 105 godišnjica oslobođenja od Otomanskog carstva u Prvom balkanskom ratu.

Ovaj datum je najznačajniji istorijski međaš u Starom Vlahu i proslavljava se u čast junaka Javorske brigade Srpske vojske, pod komandom pukovnika Milivoja Anđelkovića Kajafe, koji su 1. novembra 1912. godine, u Prvom balkanskom ratu, grad i okolinu oslobodili od Turaka.

Raznovrstan program obeležavanja počije rukometnom utakmicom u ponedeljak 30. oktobra od 18 časova, a nastavlja se sutradan košarkaškom između OKK Zlatar i KK Jedinstva iz Bijelog Polja u isto vreme.

Aktivnosti u sredu kada je i centralni dan proslave počinju u podne na Gradskom trgu odavanjem počasti Vojvodi Petru Bojoviću, a nastavljaju se na bazenu u hotelu Panorama dodelom diploma prvacima koji su prošli besplatnu obuku plivanja.

Svečana akademija u Velikoj Sali Doma kulture Jovan Tomić zakazana je za 18 časova, a izložba “Zavičaj koji napuštam i kojem se vraćam”biće otvorena u galeriji Doma kulture.

Proslava se nastvalja iste večeri utakmicama u malom fudbalu, a konačno završava u petak, 3. novembra kada će od 19 časova gost književne večeri u biblioteci biti Vanja Bulić.