Nova Varoš značajno povećala subvencije za poljoprivrednike

02. Septembar 2018
Nova Varoš značajno povećala subvencije za poljoprivrednike

Poljoprivredni proizvođači registrovani na području opštine Nova Varoš potpisaće u ponedeljak 3. septembra ugovore sa lokalnom samoupravom o subvencionisanju. Iz budžeta opštine Nova Varoš za 2018. godinu izdvojeno je ukupno 10 650 000 dinara. Značajno je istaći da su u odnosu na prošlu godinu, subvencije za poljoprivredu u Novoj Varoši povećane za oko 70%, što u novcu iznosi  4 350 000 dinara. 

dve krave

Najveći deo sredstava opredeljen za podsticajne mere ruralnog razvoja, odnosno za nabavku mehanizacije i kvalitetnih priplodnih grla 7 100 000 dinara.

Za subvencionisanje mere veštačkog osemenjavanja krava, izdvojeno je dva miliona dinara, million je namenjen kreditnoj podršci, odnosno tim novcem će se pokriti  kamate na poljoprivrene kredite u punom iznosu, dok je 550 000 dinara opredeljeno za posebne podsticaje odnosno za finansiranje odlaska poljoprivrednih proizvođača na sajmove i za izradu strateških dokumenata iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

detalji u voćnjaku

Registrovani poljoprivredni proizvođači iz Nove Varoši prednjačili su u zahtevima za nabavku umatičenih grla krupne stoke kojih je bilo 46,  za nabavku muzilica javilo se  27 poljoprivrednih gazdinstava, a značaj broj njih nabaviće  sisteme za navodnjavanje.

Značajno je istaći da su u odnosu na prošlu godinu, subvencije za poljoprivredu u Novoj Varoši povećane za oko 70%, što u novcu iznosi  4 350 000 dinara. Novina je i da je u odnosu na prethodnu godinu, povećan je procenat povraćaja za nabavku mehanizacije i opreme za oko 10%, od strane Opštine.

Iz ove lokalne samouprave ističu da su do sada realizovali  354 zahteva za subvencionisanje veštačkog osemenjavanja, za ukupno 1 564 grla, dodajući da je u maju ove godine budžetskim sredstvima organizovan i odlazak oko 100 poljoprivrednika na Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

U toku je i realizacija kreditne podrške za poljoprivrednnike, a do sada je već realizovano 40 kredita.