Novi kotao ugrejao školu u Krvavcima

04. Decembar 2020
Novi kotao ugrejao školu u Krvavcima

U Osnovnoj školi Aleksa Dejović u Krvavcima učionice su tople a đaci su ponovo u  školskim klupama. Zajedničkim naporima Grada Užica, rukovodstva škole i roditelja zamenjen je kotao koji je nedavno usled havarije prestao sa radom čime je rešen i dugogodišnji problem ove škole.

Zabrinutost roditelja je rešena postavljanjem novog kotla, a deca su jedva dočekala da se vrate u svoje klupe. Očekujemo da će se nakon završetka projekta energetske efikasnosti, u kome se nalazi i ova škola trajno rešiti problem škole u kojoj uče deca iz pet sela, rekao je Borko Pavić, predstavnik Saveta roditelja, dodajući da je upravo škola u Krvavcima bitan faktor opstanka mladih  u ovim selima.


Izdvojeno odeljenje škole “Aleksa Dejović” u Krvavcima, trenutno pohađa 147 učenika iz Krvavaca, Potočanja, Zlakuse, Gorjana i Potpeća. Samo u petom razredu ima ih 29, ponosno je istakla Irena Drndarević, direktorka škole.


Ona je dodala da je dobrom saradnjom institucija i razumevanjem gradskog rukovodstva dugogodipnji problem grejanja sada vrlo brzo rešen. Kako deca ne bi gubila nastavu dok traju radovi na zameni kotla,  u saradnji sa Javnim preduzećem „Užice razvoj“ obezbeđen je prevoz za učenike od Zlakuse do Osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, u oba pravca. Đaci su od početka sedmice na zadovoljstvo svih ponovo u svojim školskim klupama, u ugrejanim učionicama, rekla je direktorka.

Zbog nemogućnosti da rešimo problem sa starim kotlom, doneli smo odluku da za 650 hiljada dinara kupimo novi kotao. Celokupni radovi vezani za postavku kotla i razvod svih cevi, priključenje kotla na grejna tela iznosi oko 1,2 miliona dinara, rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Svakako da nam nije cilj da zatvorimo školu koja ima 147 učenika i odličan nastavni kadar, ocenika je gradonačelnica dodajući da će učiniti sve da se u nastupajućem periodu oživimi veći broj seoskih škola.

Ovu školu je u projektu energetske efikasnosti koji se finansira od strane Vlade Švajcarske, tako da će biti zamenjena stolarija, urađena izolacija, rekonstruisan krov. Tender je završen i nakon svih procedura od strane Švajcarske Vlade i Ministarstva rudarstva i energetike očekujemo da krajem januara bude potpisan ugovor, a da radovi vezani za energetsku efikasnost na školi počnu početkom marta, naglasila je gradonačelnica.