O inkluziji prekogranično

22. April 2017
O inkluziji prekogranično

Okrugli sto na temu inkluzivnog obrazovanja, okupio je u Čajetini predstavnike ciljnih grupa kako bi se svi detaljno upoznali sa pravima dece sa smetnjama u razvoju u oblasti obrazovanja, sa inkluzivnom obrazovnom praksom i značajem uveđenja asistivne tehnologije u obrazovne procese.

Zorica Milosavljević, predsednica organizacije Zlatiborski krug i asistent na projektu, predstavila je dosadašnje rezultate i realizovane aktivnosti u opštini Čajetini.

Ona je najavila pokretanje i opremanje Asisitvnih centara u Čajetini i Užicu u kojima će se realizovati obuka o upotrebi sredstava asistivne tehnologije za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, nastavnike, stručne radnike i volontere.

Jelena Žunić Cicvarić, koordinator programa u Užičkom Centru za prava deteta kao autor publikacije o rezultatima istraživanja o inkluziji u obrazovnim ustanovama u Srbiji, predstavila je prisutnima stvarno stanje u školama u Srbiji.

Ona je govorila i o zakonskim propisima u oblasti obrazovanja koji se tiču podrške deci sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom kako bi ostvarili svoje pravo na obrazovanje.

Inače, okrugli sto sa ovom problematikom jedna je od planiranih aktivnosti u okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Podsećamo, u Srbiji, nosilac projekta je osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica.

U Crnoj Gori, nosilac projekta je  „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a sprovodi se uz podršku Evropske unije.