Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Autor: uzice.rs
05. Jun 2022
Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine Grad Užice i JKP Duboko organizovali su u saradnji sa OŠ “Dušan Jerković” edukativni čas na temu primarne selekcije otpada. Istim povodom raspisan je i tradicionalni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta na teritoriji grada Užica.

Prema rečima gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, 5. jun je veoma važan datum jer se naročito tog dana ukazuje našim sugrađanima i građanima planete Zemlje na sve aktivnosti kojima čovek može da ugrozi životnu sredinu i aktivnosti koje će da unaprede životnu sredinu.

“Grad Užice se kao i mnogi drugi gradovi u zemlji i svetu poslednjih decenija suočava sa velikim izazovima u pogledu kvaliteta vazduha, zaštite vode i zemljišta i održavanja biodiverziteta. Ipak, brojne su aktivnosti koje se preduzimaju, a jedna od najvažnijih i koja će obeležiti ovu godinu, sigurno je pravilno upravljanje otpadom. Mi smo 2013. godine kroz projekte prekogranične saradnje sa Tuzlom dobili kante i kontejnere koje smo rasporedili po osnovnim i srednjim školama, svesni da je edukacija najmlađih veoma važna. Upravo zbog toga i danas imamo aktivnost posvećenu primarnoj selekciji”.

Direktorka OŠ “Dušan Jerković” Mirjana Maksimović podseća da je ova škola već prepoznata kao škola, koja redovno realizuje brojne aktivnosti u saradnji sa decom i njihovim roditeljima.

“Imamo i razvijamo svest o zaštiti životne sredine i o značaju reciklaže i primarnoj selekciji otpada. U školi je od pre dve godine formiran Eko kutak, nastao je simbolično na Dan planete zemlje 22. aprila i aktivan je tokom cele godine. Imamo i kutije u kojima selektujemo otpad. Trudimo se da naučimo i decu da to rade svakodnevno, roditelji, komšije, okolina, svi koji znaju za tu našu akciju često dolaze u školu i donose otpad za reciklažu, uglavnom novine i plastiku”.

Tim iz JKP “Duboko” bio je zadužen da deci predoči važnost razdvajanja otpada. Učenici su dobili njima prilagođen štampani materijal, banane i sokiće, nakon čega su otpad razdvajali u kante po naznačenim nalepnicima.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs