Obeležena 78. godišnjica pobede nad fašizmom

Autor: uzice.rs
09. Maj 2023
Obeležena 78. godišnjica pobede nad fašizmom

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na Spomen-kosturnici na Partizanskom groblju na Dovarju, Grad Užice i Narodni muzej Užice obeležili su 78 godina od pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu.

Kako je obraćajući se prisutnima, istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, 9.maj nije samo dan sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, već i opomena svima, posebno nama na evropskom tlu, da po svaku cenu čuvamo mir, jer nas činjenice podsećaju da su u ratovima svi gubitnici.

“Mir je ono što nam treba za svaki napredak i boljitak sveta za koji je možda poslednji trenutak da zastane i duboko se zamisli nad svojom budućnošću. U svetlu najnovijih događaja i sukoba koji eskaliraju u svetu, ali i potresnih događaja u našoj zemlji, uz odavanje pošte stradalima u Drugom svetskom ratu, molimo se za mir i razum. Molimo se da se čovek vrati čoveku, ljubavi i poštovanju života, kao najuzvišenije vrednosti. Čovek čoveku ne sme biti vuk, već sveta stvar. Važno je to izgovoriti, ponoviti, ali najvažnije je živeti po tom principu. Neka je večna slava svim žrtvama Drugog svetskog rata, sa željom da u ime njihovog stradanja i našeg opstanka branimo i čuvamo mir”.

“Svako društvo obeležava važne datume da bi sačuvalo sećanje na značajne događaje, ljude, uspehe, prekretnice, sukobe i stradanja. Na taj način, datumi su bitni za negovanje kulture sećanja, razvijanje istorijske i nacionalne svesti”, istakao je istoričar Narodnog muzeja Užice Goran Novaković.

Užički NOP odred dao je nemerljiv doprinos oslobađanju ovoga kraja. Mnogi borci položili su živote u sukobima sa okupatorskom vojskom. Na Partiznaskom groblju Dovarje pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca učesnika narodnooslobodilačkog rata iz ovog kraja u periodu od 1941. do 1945. godine, od kojih nam je imenom i prezimenom poznato 176 osoba. Ovde počivaju i narodni heroji Milan Mijalković-Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović i Želimir Željo Đurić.

Vence i cveće položile su delegacije Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, SUBNOR-a Užice,SPS-a Užice, Prvog partizana, Valjaonice bakra, nekoliko udruženja potomaka ratnika, veterana i ratnih invalida, kao i delegacije vojnih penzionera, Društva istoričara, Udruženja penzionera, Besmrtnog puka kao i članovi porodica potomaka. U umetničkom delu programa učesvovale su učenice Tehničke škole Užice, a obeležavanju ovog važnog datuma prisustvovali su i učenici užičkih osnovnih i srednjih škola.

Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha. U Drugom svetskom ratu učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Rat se vodio između dva bloka država – sila Osovine, na čelu sa Nemačkom i Savezničkih snaga, na čelu sa SSSR, Velikom Britanijom i SAD. Bio je to najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva u kome je živote izgubilo više od 55 miliona ljudi. Jugoslavija je bila među državama koje su podnele najveće ljudske i materijalne žrtve. Imala je 1.706.000 poginulih, među njima više od 300.000 boraca.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs