Obeležena 81.godišnjica od oslobođenja Užica

Autor: uzice.rs
24. Septembar 2022
Obeležena 81.godišnjica od oslobođenja Užica

Polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju i svečanom ceremonijom na platou Narodnog muzeja Užice obeležena su dva značajna jubileja, 81.godišnjica Ustanka naroda Srbije i 81-godišnjica stvaranja Užičke republike posle prvog oslobođenja Užica 1941. godine.

U ime grada Užica obeležavanju dva značajna datuma prisustvovali su članovi Gradskog veća Slobodan Šiljković i Srđan Nedeljković. Oni su položili venac Partizanskom groblju na Dovarju, gde se nalaze posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja, od kojih je imenom i prezimenom poznato 176 osoba.

Kako je ovom prilikom istakao Slobodan Šiljković, čla Gradskog veća 24.septembar 1941. godine je datum velike pobede i probuđene nade da borba za odbranu ognjišta i slobodu uvek ima smisla, ma kako visoke cehove ispostavljala.

“Tog dana naš grad je bio oaza slobode, jedina slobodna teritorija u ratom okupiranoj Evropi. Bio je to vetar u leđa svim progresivnim snagama širom sveta da se mora nastaviti sa otporom fašizmu i borbom za oslobođenje, do sloma nacističke Nemačke. 67 dana Užičke republike je bio period u kome je naš grad odolevao napadima daleko nadmoćnijeg neprijatelja, sve do velike bitke na Kadinjači. Okupili smo se danas da odamo poštu ljudima koji su stradali u borbama za oslobođenje Užica 1941.godine , i svima onima koji su dali svoje živote u svim bitkama do konačnog oslobođenja naše zemlje. Najmanje što im dugujemo je da pamtimo njihove žrtve i priče o njihovom stradanju prenosimo na nova pokolenja”.

Pored delegacije grada Užica i Gradske opštine Sevojno vence su položile i delegacije SUBNOR-a Srbije, Vojske Srbije , Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja i saveza ratnika i potomaka ratnika, preduzeća, ustanova, političkih partija.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs