Obnovljena škola u Turici

Autor: uzice.rs
30. Septembar 2019
Obnovljena škola u Turici

Oko 170 osnovaca izdvojenog odeljenja Osnovne škole Stari grad u Turici ponovo ili po prvi put pohađa nastavu u kompletno obnovljenoj školi. Rekonstrukcija ovog objekta započeta je polovinom avgusta meseca prošle godine, o čemu je naš portal pisao u tekstu pod nazivom Od poda do plafona- škola u Turici nova. Zbog izmene projektne dokumentacije koja se odnosila na fasadu odnosno na izmene zakona o protivpožarnim uslovima za izradu te fasade, radovi su kompletno umesto prvobitno najavljeni krajem februara meseca ove godine, završeni pre nekoliko dana.

Izvor—www.uzice.rs

Direktorka OŠ „Stari grad“ Stanimirka Smiljanić Raonić je navela da je za učenike, roditelje i zaposlene u ovoj školi značajno što će pohađati nastavu u potpuno komfornom prostoru koji bi trebalo da motivaciono deluje na učenička postignuća.

Rekonstruisanu školu posetio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković sa saradnicima podsećajući da je u školi u Turici izvršena zamena svih instalacija i da će se umesto na drva i uglja učenici i nastavno osoblje ubuduće grejati na pelet, koji je čistiji i racionalniji način grejanja. Petković je dodao da je zamenjena i stolarija i urađena ventilisana fasada što takođe doprinosi energetskoj efikasnosti, ali i izvršena rekonstrukcija sanitarnih čvorova, zamena podova, krova i krovne konstrukcije.  Ukupna vrednost radova je oko 63 miliona dinara, naveo je gradonačelnik, najavljujući da će u narednom period ovde biti postavljen i mobilijar koji će učenicima obezbediti dodatne sadržaje za igru.

Izvor—www.uzice.rs

Inače, projekat rekonstrukcije škole u Turici realizovan je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja  kroz Program obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini. Grad Užice je obezbedio projektnu dokumentaciju i neophodne priključke, a radovi su izvedeni po najvišim standardima.

Treba dodati da je prilikom posete škole u Turici gradonačelnik Petković, najavio da će u okviru projekta energetske efikasnosti javnih objekata, koji grad Užice realizuje u saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju, biti uložena ukupna sredstva u iznosu  od 1, 7 miliona švajcarskih franaka u škole u Krvavcima, Karanu, Gostinici, „Nadu Matić“ i vrtić „Poletarac“. On je naglasio i da će u narednom periodu u Užicu biti realizovan prvi projekat pametne škole u Zlatiborskom okrugu, vredan  24.800.000 dinara u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II. On podrazumeva postavljanje 12 interaktivih tabli, senzora, instaliranje najsavremenijeg sistema za detekciju požara, video nadzor, ozvučenje.