Od danas niže cene rominga u BIH, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu

Autor: daljine.rs
01. Jul 2019
Od danas niže cene rominga u BIH, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu

Ukoliko putujete u neku od zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula 2019. godine očekujte niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, dok bi 2021. godine troškovi rominga trebalo potpuno da nestanu, navedeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Inače, u državama EU roming je potpuno ukinut s obzirom na zajedničko EU tržište. Tako je po ugledu na EU, pokrenuta inicijativa da roming bude ukinut i u zemljama Zapadnog Balkana, jer su i one vezane sporazumom o zajedničkom tržištu.

„Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više“, objasnio je nedavno ministar Rasim Ljajić.

On je rekao i da do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji našim zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na Zapadni Balkan.

„Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osetiti građani na Zapadnom Balkanu“, pojasnio je potpredsednik Vlade Srbije.

Međutim, on je istakao da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine.  Potrošači će tada, kako je rekao, plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže.

Kao primer, ministar je naveo da su pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno 28,5 dinara (0,51 KM), a da u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minuti.

Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje, kako je objasnio, trenutno su oko 150 dinara po minuti.

„Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto se odnosi na Zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roming. Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku“, rekao je ministar.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine su krenule u postepeno snižavanje cena roming usluga. Cene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulisane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja.

„Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cenama rominga odnosi i na Zapadni Balkan nije uspela, pa smo imali situaciju da su naše cene poziva u romingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU“ – precizirao je ministar Ljajić, odgovarajući na pitanje o preskupim pozivima prema EU.

Dakle, ukoliko putujete u šest zemalja Zapadnog Balkana, a to su Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo*, očekujte niže cene rominga od 1. jula, ali s nestrpljenjem čekamo 2021. godinu kada će roming biti potpuno ukinut.