Od 13. septembra menja se režim nastave u Užicu, Novoj Varoši, Priboju, Bajinoj Bašti, Prijepolju i Čajetina

12. Septembar 2021
Od 13. septembra menja se režim nastave u Užicu, Novoj Varoši, Priboju, Bajinoj Bašti, Prijepolju i Čajetina

Osim Užica sa područja Zlatiborskog okruga se i opštine Nova Varoš, Priboj, Bajina Bašta, Prijepolje i Čajetina nalaze na spisku 40 lokalnih samouprava u kojima će, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, naredne sedmice biti primenjivana tzv. kombinovana nastava za učenike VII i VIII razrada, a onlajn za sve srednje škole.

 

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će se od ponedeljka 13. septembra, na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA)  primenjivati u VII i VIII RAZREDU OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  40 lokalnih samouprava.

Užice se nalazi na spisku tih lokalnih samouprava, a osim Užica nastava po ovom modelu odvijaće se i u lokalnim samoupravama: Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljjg, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U istim lokalnim samoupravama TREĆI MODEL nastave (ONLAJN NASTAVA)   primenjivaće se  u  SREDNJIM ŠKOLAMA.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

 

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Inače, za samo deset dana od početka školske godine, prema poslednjim podacima iz Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja se nalazi na onlajn nastavi.

„Prema podacima, koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i 1 grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova. Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola“, navode iz Ministarstava prosvete.