Online izložba Galerije Reflektor

Autor: Galerija Reflektor
21. Novembar 2020
Online izložba Galerije Reflektor

U subotu, 21. novembra od 19 časova, biće otvorena izložba Ane Knežević “Geometrija svetlosti”. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, zvaničnog otvaranja neće biti, ali se izložba može posetiti on-line na facebook stranici Galerije Reflektor.

Na on-line izložbi će biti predstavljena dva rada Ane Knežević  –  VR instalacija “A Place to Hold You” (2003-2017) i radovi “Fiat Lux” iz serije “The Miror of Light” iz 2017. godine, koji su u po rečima Stevana Vukovića koji je pisao tekst za izložbu, u pojavnom smislu različiti, ali su konceptualno usklađeni. Pored drugih karakateristika svojstvenih celom opusu Ane Knežević, njih odlikuje upravo to što nisu sagledivi bez kretanja kroz prostor, koji je u jednom slučaju fizički, a u drugom virtualni.

Naime, deo serije radova nazvan “The Mirror of Light” sastoji se od triptiha načinjenih od crnih akrilnih ploča, izdeljenih sečenjem i postavljenih iza stakla, i podrazumeva suočavanje posmatrača ne samo sa materijalnošću i formom elemenata od kojih je sačinjen, već i sa odrazima u staklu, to jest sa dejstvom svetlosti prisutne u izlagačkom prostoru, koja radove upotpunjuje dodatnim vizuelnim senzacijama, u kontrapunktu sa nereflektujućim karakterom tih akrilnih površina.

Za razliku od toga, sagledavanje tri virtualna prostora u radu “A Place To Hold You” posredovano je specifičnim softverskim rešenjima, kao i hardverskim komponentama koje omogućavaju da se apstraktne geometrijske forme istražuju, i uvedu u polje iskustva bez uticaja fizičkih faktora. Ana Knežević je svojim eksperimentima sa VR prostorom omogućila i sebi i drugima da oblik, svetlo i prostor osete u neposrednom iskustvu na način koji nije opterećen svim datostima nekog fizičkog mesta, galerijske, muzejske ili čak neke sasvim druge namenski izabrane lokacije. Redukujući  opažaj u instalaciji na čist fenomen u svesti, iz koje je sve drugo isključeno, upuštamo se u istraživanje sopstvene, doduše, u ovom slučaju projektovane telesnosti u odnosu na svetlosne forme, koje ih na gotovo uzvišen način svojim veličinom znatno nadmašuju. Upotreba tehnologije je tu sasvim funkcionalna i ne nameće VR medijum u njegovoj specifičnosti na bilo koji drugi način osim dematerijalizacijom prizora u kome je omogućeno svetlosnim formama gotovo bez dimenzije da lebde u prostoru.

VR instalacija “A Place to Hold You” (2003-2017.) realizovana je sredstvima Polok-Krasner granta koji je umetnica dobila 2017.

Saradnici na projektu VR instalacije “A Place to Hold You” bili su arhitekta Marija Milovanović iz Beograda i VR stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija.

Postavku je moguće posetiti samo on-line na linku ispod od 21. do 29. novembra 2020. godine

https://fb.me/e/354cpcHIq

*****

Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica rođena u Beogradu 1976. Živi i radi u Njujorku od 2013 godine. Izlagala je u svim vodećim galerijama i umetničkim prostorima u Srbiji, uključujući Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Oktobarski Salon. Osim Srbije samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu i Parizu, a grupno u Americi, Francuskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dobitnica je nagrade “Vladimir Veličković” za 2009. godinu i važnih stipendija za umetnost u Njujorku: nagrada CEC ArtsLink 2012, Polok-Krasner stipendije 2017. i CultureHub stipendije za 2018/19.

www.anaknezevic.net

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.