Organizatori zadovoljni, podrška grada Užica pod znakom pitanja

28. Novembar 2018
Organizatori zadovoljni, podrška grada Užica pod znakom pitanja

Koristeći samo deset odsto usluga koje su pružili privredni subjekti koji od maja meseca ove godine kroz popuste podržavaju projekat Ponosne kartice „Cena minus za 3+“, porodice sa troje i više dece uštedele su više od milion i 650 hiljada dinara.

svi kartica

Roditelji su najviše uštedeli ne plaćajući članarine u pojedinim sportskim klubovima koji su se priključili akciji, istakao je Zoran Milovanović, koordinator akcije u Užicu, očekujući da će u narednoj godini ovu ideju podržati i novi privredni subjekti.

Jasmina Đurić, vlasnica igraonice koja je kao pružalac usluge drugim roditeljima dala deset odsto popusta na proslave rođendana, a koja je i korisnik kao majka troje dece, kaže da lično poznaje porodie čija deca ne bi ništa trenirala da nije ove akcije. Tvrdi da je i lično uštedela lepu količinu novca, objašnjavajući da nije isto kada kao roditelj troje dece mora pojedine stvari da kupi u tri komada.

majka

Poražavajuću statistiku koja ukazuje da se u Srbiji svake godine 36 hiljada dece manje rađa, a da oko 70 hiljada stanovnika godišnje odlazi iz zemlje, mogu da poprave upravo porodice koje imaju troje i više dece, ukazuje predsednik Pokreta Tri plus Vladica Gavrilović.

On tvrdi da je za rešenje ovog problema neophodno da 45 odsto porodica ima troje i više dece, a trenutno stanje je na nivou 7,8 odsto.


U Srbiiji živi oko 138 hiljada porodica sa troje i više dece. Ponosnu karticu poseduje oko sedam hiljada porodica u 17 lokalnih samouprava koje su podržale akciju. U Užicu je oko 1 150 porodica sa troje i više dece, a kartice još uvek nije preuzelo oko 270 roditelja.


Vidoje Drndarević, član Gradskog veća za socijalnu politiku kaže da još nije doneta konačna odluku hoće li grad  u narednoj godini nastaviti saradnju na ovom projektu.

Predlog saradnje koji smo dobili menja uslove za 2019. godinu, a ključno je da se predlaže plaćanje članarine po glavi stanovnika u iznosu od 6 dinara bez obzira na broj korsinika kartica sa kojima roditelji troje i više dece ostavruju određene popuste, kaže Drndarević za naš portal.

Po ugovoru za ovu godinu platili smo štampanje u iznosu od 360 dinara po pojedinačnoj kartici, tvrdi on ističući da je grad uputio primedbu da se kartice za sve članove ne štampaju svake godine već samo za nove korisnike.

Vidoje

Drndarević dodaje da su u opštinu stigle primedbe da se dogovora o popustima i poštovanja ne pridržavaju pojedini davaoci usluga koji su se opredelili da učestvuju u ovoj akciji.

U saradnji sa jednim od gradskih udruženja uradićemo analizu zadovoljstva korisnika i ozbiljno ćemo razmisliti hoćemo li i pod kojim uslovima nastaviti saradnju sa Pokretom Tri plus. Ako ne dođe do realizacije grad će iznaći mogućnosti i na neke druge načine pomoći porodicama sa troje dece, tvrdi gradski većnik za socijalnu politiku, Vidoje Drndarević.

Predstavnici Pokreta Tri plus koji je 16. aprila 2018. godine registrovan u Čačku kažu da su Vladi Srbije predložili 15 mera socijalne politike usmerene na porodice sa troje i više dece, naglašavajući da se pojedine mere već primenjuju u određenim lokalnim samoupravama.

Predložene mere su mesečna finansijska naknada do 18 godine najmlađeg deteta, umanjene obaveze za komunalne usluge  (voda, smeće, grejanje), porez na imovinu prema broju dece, registracija vozila prema broju dece, za treće i svako naredno dete besplatan vrtić i zimovanje ili letovanje, besplatne školske knjige, užina i produženi i celodnevni boravak u školama.

Na spisku predloženih mera u borbi sa belom kugom su i obezbeđivanje beplatnog prevoza za školsku decu, besplatan parking, besplatno treniranje u sportskim klubovima koji se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, ali i personalizovane kartice na ime majke koja bi omogućila besplatne usluge i popuste u privrednim i pravnim objektima, veće studentske stipendije. Kao jednu od značajnijih mera smatraju da bi Nacionalna služba za zapošljavanje roditelje sa troje i više dece morala prioritetno da tretira ukoliko se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica i da se starosna granica za odlazak u penziju  majkama sa troje i više dece pomeri na 55. godina.

O početku ove akcije čitajte u tekstu

Natalitet da suzbije rivalitet