Osnovci završili, osmaci na proveru znanja

13. Jun 2017
Osnovci završili, osmaci na proveru znanja

Učenici osnovnih škola u Srbiji danas su završili nastavu. Za oko 69 000 osmaka sutra počinje provera znanja iz maternjeg jezika, u četvrtak polažu matematiku, a u petak kombinovani test za upis u četvorogodišnje srednje škole.

Ukupno 19 211 učenika završilo je osnovnu školu na području Školske uprave Užice  koja pokriva 44 osnovne, 21 srednju kao i tri specijalizovane škole, dve muzičke i specijalnu školu u Užicu i svim opštinama osim Sjenice. Od ovog broja svršenih osmaka je 2 517 učenika.

Testiranje iz maternjeg jezika je predviđeno za sredu od 9 do 11 sati, dok će se test iz matematike polagati u isto vreme dan kasnije. Kombinovani test koji obuhvata zadatke iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije polagaće se u petak, 16. juna od 9 časova.

Prema upisnom kalendaru preliminarni rezultati biće poznati 18. juna do 8 sati, dok će konačni biti objavljeni 23. juna takođe do 8 sati.

Nakon što saberu bodove sa testova i uspeh iz osnovne škole učenici će se opredeljivati za željene obrazovne profile u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Zvanični rezultati po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće poznati  3. jula posle 8 časova.

Upis u srednje škole je planiran za 4. i 5. jul, dok će se u srednje muzičke škole učenici upisivati 23. juna do 16 sati. Drugi upisni krug počinje 7.jula, kada se, u periodu od 8 do 15 sati, predaje lista želja.