Osnovna škola “Aleksa Dejović” obeležila svoj dan

Autor: uzice.rs
10. April 2024
Osnovna škola “Aleksa Dejović” obeležila svoj dan

Polaganjem cveća na spomen-bistu heroju Aleksi Dejoviću počelo je obeležavanje Dana škole koja nosi njegovo ime. U ime grada Užica venac su položili gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i član Gardskog veća za obrazovanje Ratko Trmčić. Uz čestitike učenicima i nastavnom osoblju, gradonačelnica je poručila da grad nastavlja sa ulaganjima u obrazovanje.

“Grad je u proteklom periodu uradio dosta toga, kako bi se u ovoj školi unapredili uslovi za rad i učenje. I pored investicija u matičnu školu, uz podršku Švajcarske vlade u potpunosti smo rekonstruisali objekat izdvojenog odeljenja u Krvavcima. Uskoro u Zlakusi kreću neophodni radovi za adaptaciju prostora u kome će biti otvoren vrtić, a radimo i na rekonstrukciji sportskih terena pri samim školama. Nastavljamo dakle sa ulaganjima u obrazovanje, vodeći računa o ravnomernom razvoju grada, jer želimo da sva deca imaju jednako kvalitetne uslove za vaspitanje i školovanje”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Ovom prilikom želim da svim učenicima i njihovim nastavnicima u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima čestitam Dan škole i poželim uspeh u daljem radu, uz obećanje da ćemo im pružiti snažnu podršku, kako u delu koji se odnosi na infrastrukturu, tako i u sprovođenju projekata i programa koje realizuju”, dodala je gradonačelnica.

Prema rečima Irene Drndarević direktorke OŠ “Aleksa Dejović”, to ime škola nosi sa ponosom, a njegova hrabrost i žrtva su inspiracija u borbi za postavljene ciljeve.

“Polaganjem cveća na njegovu spomen bistu čuvamo uspomenu na njega i na njegovo delo, koje je simbol odlučnosti i požrtvovanosti u borbi za slobodu i pravdu. Njegova žrtva nije uzaludna, ona nam je darovala slobodu, a na nama je da je sačuvamo. Neka nam njegova hrabrost bude podsticaj da se suprostavimo izazovima koji su pred nama, da se borimo za istinu i pravdu i zalažemo za solidarnost i toleranciju. Dan škole je svojevrsna prilika da se zajedno setimo onih koji su obeležili našu prošlost, da podsetimo i sebe, a posebno mlade na to koliko su naši preci činili za nas. Najmanje što možemo je da se trudimo, učimo i razvijamo svoje potencijale, kako bismo bili dostojni njihovih imena”, naglasila je Drndarević uz zahvalnost svima koji su uz školu i danas.

9. april, Dan škole biće obeležen i Svečanom sednicom Nastavničkog veća, nakon čega će uslediti priredba učenika.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs