Osvetljen spomen kompleks

06. Oktobar 2016
Osvetljen spomen kompleks

Puštanjem dekorativne rasvete Spomen kompleks Kadinjača biće delom osvetljen tokom večeri do ponoći, a plan je da se uradi i funkcionalna rasveta. Vrednost radova koje je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija iznosi oko četiri miliona dinara.

Osvetljeni su spomenici ali potrebno je uraditi i funkcionalnu rasvetu, koja podrazumeva osvetljenje prilaznog stepeništa, oboda i spomen parka, navodi gradonačelnik, Tihomir Petković, dodajući da je to korak ka stavljanju ovog kompleksa u punu turističku funkciju.

Iako su, po rečima Nikole Gogića, direktora Narodnog muzeja koji upravlja kompleksom Kadinjača, potrebe turista za restoranom svakodnevne, ni grad ni muzej nisu kadri da organizuju tu vrstu usluge. Obezbeđujemo uslove za stručno tumačenje o muzeju, borbi na Kadinjači i o Jokanovića kuća, kaže Gogić, ističući da nije obaveza muzeja da obezbeđuje i hotelske usluge.

Gradonačelnik Užica,tvrdi da postoji je plan gradskog rukovodstva da se postojeći restoran u spomen kompleksu da u zakup privatnom licu po izuzetno niskoj ceni zakupa ili čak bez nadoknade. Time bi se smatra Petković, zadovoljile minimalne potrebe turista za ugostiteljskom uslugom, a prodajom suvenira moglo bi i da se zaradi, kaže on.

Podsetimo da je pre rasvete urađena rekonstrukcija krova spomen doma na Kadinjači koja je koštala oko 2,5 miliona dinara a sredstva je i tada obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Treba istaći da je u prvoj polovini tekuće godine Kadinjaču  posetilo oko 10,5 hiljada posetilaca.