Otisak.org – nova platforma udruženja Pravilaw gde građani mogu da provere koliko su im podaci o ličnosti bezbedni

Autor: MRCN
16. April 2022
Otisak.org – nova platforma udruženja Pravilaw gde građani mogu da provere koliko su im podaci o ličnosti bezbedni

Na koji način državni organi koriste njihove podatke o ličnosti, građani sada mogu da provere na platformi otisak.org, koju je pokrenulo niško udruženje Pravilaw. Za početak su obrađeni organi javne vlasti, a od marta 2022. godine uključen je i privatni sektor.


Koliki je stepen zaštite podataka o ličnosti koje građani ostavljaju državnim organima, svi koji žele sada će moći da proveravaju na platformi Otisak.org. Za početak je obuhvaćen javni sektor, a privatni sektor biće obrađivan selektivno, na zahtev građana. I samo udruženje će takođe obraditi privatne organe koje smatraju da su važni.

“Nama je primarno da to budu organi javne vlasti odnosno u narodu poznat državni sektor. Za početak imamo oko 650 organa. Taj broj bi trebalo da raste, jer radimo na novih 600-700 organa, tako da ćemo imati oko 1300-1400 organa na ovoj platformi. Građani će moći da provere koliko su im lični podaci bezbedni. Iz pravne perspektive mi nemamo kapaciteta da proverimo kako oni u tehničkom smislu čuvaju i obrađuju”, kaže Mitić.

Registracija korisnika nije potrebna i sve je javno dostupno svima koji žele da provere državne organe iz svog grada, ali i drugih gradova i opština koje ih zanimaju.

“Na platformi će biti organi koji se zasad nalaze na teritorijama severno od Kladova, pa sve do Preševa i Bujanovca. Tu je sedam-osam upravnih okruga, gde živi približno 1.500.000 stanovnika. Građani će moći da na sajt uđu potpuno besplatno. Postoji klasičan search bar odnosno pretraga gde mogu da ukucaju naziv organa koji ih interesuje, koji obrađuje podatke i videće našu moderaciju odnosno kategorizaciju tih organa”, kaže Mitić.

Kategorije su podeljene po principu semafora – na zeleno, žuto i crveno. Zelenom su označeni oni sa neznatnim stepenom rizika odnosno relativno bezbedni, žutom oni umerenog rizika, dok su crveni pod visokim stepenom rizika. Za crvene podatke građani najverovatnije neće znati kako se obrađuju.

“Možda ih organi javnih vlasti obrađuju na adekvatan način, ali ono što smo mi imali prilike da vidimo i obradimo kroz našu proceduru obrade jednostavno smo zaključili da nisu dovoljno bezbedni odnosno da je stepen rizika visok”, ističe on.


Edukacijom protiv zloupotrebe podataka o ličnosti

Iz udruženja “PraviLaw” navode da je važno da građani znaju da mogu da provere organe javne vlasti i privatnog sektora, ali i na koji način oni proveravaju naše podatke. On podseća da zloupotreba može da se izvrši na različite načine.

“Tu su i senzitivne grupe, počevši od zdravstvenih podataka koji mogu da utiču na nečiji život, u smislu da lice čiji zdravstveni podaci izađu u javnost ostane bez posla zbog toga što je poslodavac otkrio neku zdravstvenu sliku svog zaposlenog koja u tom trenutku čini neadekvatnom, pa zbog toga da otkaz tom zaposlenom”, kaže Mitić.

Kako dodaje građani delimično nisu ni svesni i ne paze na bezbednost svojih podataka, jer ne znaju šta sve spada u podatke o ličnosti. Iz tog razloga se pored sajta bave i edukacijom – deljenjem edukativnih flajera građanima na jugu Srbije.

“Mi njima potpuno objašnjavamo koje su sve to kategorije ličnih podataka, koja su prava građana u obradi podataka, odnosno šta mogu da traže da se uradi sa podacima. Svi imamo nešto što ne bismo voleli da podelimo sa drugima, ma koliko to bilo nebitno, svakako imamo određeni razlog zašto ne želimo da delimo sa drugima, i mislim da tako treba da ostane. Ipak težimo ka nekom civilizovanom i demokratskom društvu pa mislim da je ova tema važna za bezbednost građana u našoj zemlji, naročito za vreme pandemije virusa korona”, kaže Mitić.

Do lansiranja platforme otisak.org, ali i drugih aktivnosti u sklopu projekta, kažu, ne bi došlo da nisu dobili podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) preko sajta promeni.rs, ali i projekta #EUZaTebe, kao i Fondacije Jelena Šantić i Grupe 484.

“Oni su nam ogromna podrška u našem radu, savetuju nas i taj odnos nije toliko donator-klijent. To je prešlo u prijateljski odnos pun poštovanja i saosećanja za određene aktivnosti. To je više od pomoći – stekli smo prijateljstvo. Pre svega smo zahvalni, ali se radujemo u tome što smo uspeli da sa takvim ljudima podelimo ovako nešto, a i da građanima pružimo ovako nešto. Ovakva platforma ne postoji ni u Evropi, makar ne na engleskom jeziku, tako da je ovo prvi put u Srbiji, ali i na teritoriji Evrope”, kaže Mitić.

U narednom periodu udruženje “Pravilaw” edukovaće građane o pravnoj pismenosti, jer se taj termin ne koristi često u Srbiji i ne znaju puno o ovoj temi. Planira se i proširenje platforme otisak.org na celu Srbiju, ali će im, kako kaže, za to biti potrebna podrška civilnog društva, ali i dodatna materijalna sredstva.

Foto: MRCN