Otvaraju se mogućnosti za mobilnost mladih iz Čajetine

04. Mart 2019
Otvaraju se mogućnosti za mobilnost mladih iz Čajetine

Udruženje građana “Zlatiborski krug“ iz Čajetine na inicijativu foruma FORCA iz Požege sprovodi projekat za omladinu “Putuj svetom, a ne netom“, koji se realizuje još u opštinama Lučani, Nova Varoš, Priboj i Ivanjica, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Učenicima osnovnih i srednje škole sa teritorije opštine Čajetina predstavljen je projekat “Putuj svetom, a ne netom“ sa ciljem da se upoznaju sa mogućnostima za moblinost, načinima kako mogu da se prijave za različite razmene, koji su principi umrežavanja i konkurisanja.

Erasmus+ je aktuelni program Evropske unije za povezivanje mladih a podrazumeva omladinske razmene kao projekte za mlade od 13 do 30 godina iz najmanje dve države da se susretnu i žive zajedno od pet dana do tri nedelje, i volonterske projekte za mlade od 17 do 30 godina iz Srbije da volontiraju do 12 meseci u nekoj evropskoj državi.

Nama je ova ideja bila jako primamljiva zato što je opština Čajetina u blizini turističkog centra Zlatibor koji vrši veliki prihvat turista gde naši ljudi dolaze u kontakt sa ljudima sa različitih strana, ali nam je bila ideja da i oni odu na neka druga mesta i imaju saznajne mogućnosti. Na teritoriji naše opštine imamo i Ugostiteljsko – turističku školu koja je važan resurs za razmene i različita edukativna turistička putovanja, smatra Jagoda Jeremić iz UG “Zlatiborski krug“. Mobilnost mladih je vid neformalnog obrazovanja koja pruža učenje kroz upoznavanje nove kulture, navika, životnog stila i jezika i učešće u radionicama, debatama, vežbama i razvoj omladinskog aktivizma. Sa druge strane, često se postavlja pitanje bezbednosti i finansija.

Te dve predraduse se protežu u društvu, da ti programi nisu besplatni. Imali smo poriliku da vidimo da mladi imaju pokriveno apsolutno sve ono što nikako ne opterećuje kućni budžet, imaju više koristi i nema nikakvih gubitaka materijalnih kada se odluče za neke od ovih programa, Ono što se uvek roditeljima provlači je bezbednost dece, odnosno mladih koji bi odlazili na razmene. Svaka ta organizacija je apsolutno bezbedna u smislu da je akreditovana, mora ispunjavati određene standarde kvaliteta za razmenu i samim tim da su ozbiljne. Programi kao štoje Erazmus+ ili Tempus fondacija su ozbiljne organizacije koje iza ovoga stoje i mislim da to dovoljno o ozbiljnosti programa i bezbednosti, zaključuje Jagoda Jeremić.

UG “Zlatiborski krug“ planira da sa forumom FORCA koji je ovlašćena organizacija za razmenu , opštinom Čajetina i još nekoliko udruženja  potpiše memoradnum o saradnji i zagovaranju mogućnosti mobilnosti i osnivanju koalicije za mobilnost mladih u Zapadnoj Srbiji kao i osnivanje fonda za mobilnost mladih koji će im obezbediti početna novčana sredstva za ovakve programe.