Otvorena izložba “Potencijali i izazovi žena u ruralnom razvoju”

Autor: uzice.rs
02. Decembar 2023
Otvorena izložba “Potencijali i izazovi žena u ruralnom razvoju”

U Gradskom kulturnom centru Užice otvorena je izložba fotografija na temu “Potencijali i izazovi žena u ruralnom razvoju”, autorke Vesne Živanović, nastala tokom realizacije projekta “Promocija ženskog preduzetništva u ruralnoj sredini”.

Po rečima članice Saveta za rodnu ravopravnost grada Užica Tijane Kostić, cilj projekta zapravo je osnaživanje žena iz seoske sredine u nameri da se bave preduzetništvom ili da svoje hobije pretvore u lepe zanate.

“Tokom realizacije projekta održane su radionice u mesnim zajednicama Drežnik, Zlakusa, Karan, Kremna i na tim radionicama imali smo veliki broj žena njih 87, koje su govorile o svojim željama i idejama a sa druge strane i one koje su prenosile iskustva o problemima i izazovima sa kojima su se suočavale tokom pokretanja biznisa. Želimo da i kroz ove fotografije pokažemo koliko su te žene talentovane i svestrane i da im i na taj način pružimo podršku. Takođe u narednom periodu biće organizovana i javna debata na istu temu”.

Jedna od onih koje su se našlče na fotografijama je Dragana Mrkić vlasnica seoskog turističkog domaćinstva “Brvnare Mrkić” u Kremnima

“Ja sam 2007. kupila plac u Kremnima sa namerom da bude vikendica i mic po mic, preraslo je u seosko turističko domaćinstvo. Imamo kategorisanih 15 kreveta sa 4 zvezdice što je i najviši rang u toj kategorizaciji. Hoću da poručuim drugim ženama da ko nije počeo nije ni uspeo, dakle treba početi i uz podršku institucija sa kojima smo se povezale kroz ovaj projekat biće lakše. Važno je i da se udružujemo, jer i to je jedan od načina da plasiramo svoje proizvode i usluge mnogo efikasnije”.

Autorka izložbe Vesna Živanović pozvala je Užičane da narednih dana pogledaju izložbu i fotografije koje svedoče o zaista raskošnom talentu ovih žena koje rade više poslova.

“Voleli bismo da njihov trud dođe do šireg kruga ljudi i da mogu da plasiraju svoje proizvode. Izabrali smo njih 10 da ih predstavimo na izložbi, gotovo sve žene koje su prisustvovale radionicama jednako su talentovane i svestrane”.

Projekat “Promocija ženskog preduzetništva u ruralnoj sredini” realizuje Grad Užice – Savet za rodnu ravnopravnost, a podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Woman) u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji finansira Evropska unija.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs