Otvorena izložba u čast Milunke Savić

Autor: zlatiborpress.rs
27. Februar 2024
Otvorena izložba u čast Milunke Savić

U galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru povodom 50 godina od smrti Milunke Savić otvorena je izložba “Iz Koprivnice u večnost”. Izložbu organizuje “Kulturni centar Zlatibor” Čajetina u okviru ciklusa posvećenog znamenitim srpskim ženama kojim će biti obeležen mart.

Izložba „Iz Koprivnice u večnost“, priređena povodom obeležavanja pola veka od smrti najveće srpske heroine Milunke Savić, postavljena je na Zlatiboru u galeriji Kulturnog centra. Predstavljene fotografije sa pratećim tekstovima prate životni put najveće srpske heroine koja je učestvovala u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Autorka izložbe je Danijela Matović iz Raške.

“Prošle godine, tačnije 5. oktobra, navršilo se tačno 50 godina od upokojenja naše velike Milunke Savić. U to ime, Centar za kulturu “Gradac” i njena rodna Raška, priredili su izložbu čiji sam ja autor. Izložba govori o njenom životu, njenom ratovanju i o Raški, tačnije o tome kako se Raška odužila Milunki Savić svojim izložbama, izložbenim postavkama, manifestacijom itd. Ova izložba koju sam uradila u stvari je, na neki način, nastavak i kruna onoga što sam radila godinama unazad, a to je prikupljanje građe o njoj, o njenom životu kroz dokumenta, fotografije, iskaze njenih rođaka i ljudi koji su je poznavali. Izložba jeste nastala na brzinu ali sam ja godinama radeći u Centru za kulturu “Gradac” na postavci o Milunki Savić, imala građu koju sam na kraju uobličila u ovu izložbu”, rekla je Danijela Matović, autorka izložbe.

Ovom prilikom Nikša Barlov, direktor Centra za kulturu „Gradac” Raška, i Danica Jevtić Šišović, direktorka “Kulturnog centra Zlatibor” Čajetina, potpisali su protokol o saradnji. Uspostavljanje saradnje logičan je nastavak programskih aktivnosti koje “Kulturni centar Zlatibor” Čajetina ostvaruje sa brojnim ustanovama kulture širom Srbije.

“S obzirom da je ovo jedno od najvećih turističkih centara i izuzetno je dobro posećen a znam da se ovde održavaju i izvanredni kulturni programi, nadam se da ćemo uspostaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo”, kaže Nikša Barlov, direktor Centra za kulturu “Gradac”.

“Saradnja sa Kulturnim centrima koji već dobro rade su za nas veoma značajni. Kada smo osnivali ovu našu ustanovu kulture ogledali smo se na Centar za kulturu “Gradac”. Videli smo njihov rad i rad njihovih istoričara umetnosti i prepoznali kvalitet. Zadovoljstvo nam je da ih dočekamo ovde sa izložbom o Milunki Savić i da potpišemo protokol o saradnji”, kaže Danica Jevtić Šišović, direktorka “Kulturnog centra Zlatibor” Čajetina.

Žena koja je u istorijskom pamćenju poznata kao žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja biće dodatno predstavljena i u predstavi “Milunka” beogradske glumice, Vesne Stanković 2. marta u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs