Otvorena izložba “Zapisni dub” i legat novinara Radovana Popovića

Autor: uzice.rs
13. Oktobar 2023
Otvorena izložba “Zapisni dub” i legat novinara Radovana Popovića

U prisustvu predstavnika Ministarstva kulture, grada Užica, Državnog arhiva Srbije kao i arhiva iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Kosova i Metohije, Slovenije u istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba “Zapisni dub” i legat Radovana Popovića, novinara “Politike”. Ovom izložbom obeležen je i značajan jubilej užičkog arhiva 75 godina postojanja.

Podsetivši na istorijat Istorijskog arhiva Užice, direktor ustanove Željko Marković istakao je da je užički arhiv i najveći u Srbiji po teritoriji koju pokriva.

“Od 1948. do danas u arhivu je radilo samo 57 zaposlenih, tako da je rezultat rada, zapravo rezultat tih 57 ljudi koji su do sada radili u arhivu. Zahvaljujem se njima ali i Državnom arhivu Srbije na saradnji kao i Ministarstvu kulture i informisanja i gradu Užicu na svim projektima koje su podržali, počev od izgradnje ove zgrade do opremanja depoa i drugih programskih aktivnosti”.

Uz čestitke povodom jubileja i značajne izložbe i postavke, direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić naglasio je da je užički arhiv jedan od retkih u Srbiji koji ima novu zgradu, dinamične programe, relativno bogat izdavačku delatnost i produkciju i dobar kolektiv, ali i podršku lokalne samouprave i Ministarstva kulture. Ipak, kako kaže ono što nedostaje su istoričari, kojih mora biti više.

“Svuda u svetu pa i kod nas arhivi su više država nego kultura, arhivi su identitetske ustanove, u njima se čuvaju dokazi da postojimo i kao država i kao narod i kao pojedinci, sve ono što se stručno čuva i održava u arhivima nije nešto poput relikvije. To su živi arhivski domenti ugrađeni u naše sadašnje živote, izvor su saznanja o nečemu što je deo prošlosti i kao takvi mogu da imaju ulogu i mogu da utiču na današnju stvarnost. Otuda je imperativ ozbiljne kultune politike kao dela državne i nacionalne strategije zaštititi nasleđeno. To je garancija da će biti zaštićeno i ono što danas nastaje. Bez arhiva nema ni istorije”.

“Istorijski arhiv Užice, moderna je i otvorena ustanova, koja prikuplja, obrađuje i čuva arhivsku građu, a ujedno je čini dostupnom brojnim istraživačima, piscima i građanima. Istovremeno priređivanjem izložbi, tematskih naučnih skupova i kulturnih događaja, kroz saradnju sa drugim ustanovama kulture, školama i medijskim kućama, korišćenjem novih informacionih tehnologija prilagođava se društvu i njegovim potrebama, istkla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Uvek nam je zadovoljstvo kada možemo da podržimo aktivnosti i projekte koji se ovde realizuju, jer znamo koliki je njihov značaj u očuvanju važnih istorijskih , kulturnih i društvenih događaja ovog grada. I danas se radujemo legatu, koji čini arhivska građa iz Ličnog fonda Radovana Popovića, novinara Politike, koja pored dokumenata, pisama i članaka, nastalih radom javnih ličnosti bivše Jugoslavije, sadrži i više desetina slika i crteža u ramu, rađenih raznim slikarskim tehnikama.Užičane pozivam da pogledaju izložbu i upoznaju se delom Radovana Popovića, a vama hvala što ste se ovom vrednom postavkom pridružili obeležavanju Dana grada Užica”.

Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije najavio je izložbu koja će biti otvorena početkom naredne godine

“U pitanju je naša izložba koja će otvoriti ovde u užičkom arhivu u godini u kojoj će Užice poneti laskavu titulu Prestonice kulture Srbije i to će biti početak lepe i uspešne saradnje”.

Radovan Popović novinar “Politike” i dugogodišnji urednik dodatka Kultura sačuvao je i, uz lična dokumenta i arhivalije privatne provenijencije, predao Arhivu arhivske kutije sa mnoštvom dokumenata nastalih radom javnih ličnosti bivše Jugoslavije, a koje je prikupio tokom svog rada. To su ličnosti iz političke, umetničke, književne scene i drugih javnih oblasti, koje su ostavile pečat u Jugoslaviji, a pojedine implicirale događaje koje će upravljati scenom savremene Srbije, ili su lično u njima učestvovale.

On se zahvalio svima a naročito Istorijskom arhivu Užice na razumevanju, poštovanju i podršci.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs