Otvoreni Međunarodni susreti “GATUS 2021” u sali Kulturnog centra

Autor: TO Zlatibor
23. Septembar 2021
Otvoreni Međunarodni susreti “GATUS 2021” u sali Kulturnog centra

U sali Kulturnog centra na Zlatiboru svečano su otvoreni 9. Međunarodni  gastronomsko turistički susreti “GATUS 2021”. U organizaciji Ekonomsko trgovinske škole iz Smedereva ova manifestacija koja traje tri dana, okupiće na Zlatiboru 12 škola iz regiona i preko 100 učesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.


“GATUS 2021” otvorila je Violeta Đorđević, direktorka škole organizatora ovog takmičenja koja je izrazila zadovoljstvo velikim brojem učesnika uprkos poteškoćama zbog korona virusa i zahvalila se Opštini Čajetina i
Turističkoj organizaciji “Zlatibor” kao i partnerima iz “Titove vile” na pomoći u organizaciji. U ime Turističke organizacije “Zlatibor” učesnike je pozdravila Katarina Čubrak i prezentovala im najpoznatije atrakcije “zlatne planine” koje će imati priliku da bolje upoznaju u subotu,  kada će posetiti Stopića pećinu i Muzej “Staro selo” u Sirogojnu.


Manifestacija ima za cilj saradnju među školama članicama kroz razmene primera dobre prakse,  promovisanje ugostiteljstva i turizma kao struke i stvaranje mogućnosti za profesionalni razvoj učenika. Učenici, budući radnici u turističkim agencijama, recepcioneri, kuvari  i konobari će se takmičiti u tri discipline: jelo po izboru i restoranski dezert, postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića-koktela, kao i disciplini turistički aranžman.

Tamičenje se završava u subotu kada će u sali Kulturnog centra najuspešniji učesnici dobiti priznanja a odrediće se i domaćinstvo sledećih susreta u konkurenciji Maribora, Osijeka i Bara.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor