‘’Paul Celan: Među rečima’’

15. Septembar 2021
‘’Paul Celan: Među rečima’’

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, Gradski kulturni centar organizuje izložbu ‘’Paul Celan: Među rečima’’ posvećenu pesniku Paulu Celanu, izuzetnoj ličnosti koja povezuje nekoliko evropskih kultura i jezika. Otvaranje izložbe je u četvrtak 16.septembra od 13 časova u holu Gradskog kulturnog centra. Zainteresovani sugrađani izložbu će moći da pogledaju u naredne dve sedmice.

Paul Celan (23.11.1920 – 20.04.1970) rođen je u gradu Černovci u tadašnjoj Rumuniji, a sadašnjoj Ukrajini i to kao Paul Ančel, u jevrejskoj porodici koja je govorila nemački kao maternji jezik. Već kao mladić bavio se lirikom, a jedan od njegovih najsnažnijih uticaja bio je Rajner Marija Rilke. Morao je prekinuti studije romanistike 1941. godine, kada je poslat na prisilan rad u nacističke logore. Deportovani su i njegovi roditelji koji su tada i preminuli. 1945. godine preselio se u Bukurešt gde je radio kao lektor i prevodilac sa ruskog jezika.

Paul Celan je 1947. godine emigrirao u Beč u kome se priključio bečkoj umetničkoj sceni nadrealističkih slikara i književnika (‘’Grupa 47’’), u kome je sastavio svoju prvu zbirku pesama ‘’Pesak iz urni’’ i gde je 1948. upoznao mladu Ingeborg Bahman, čuvenu austrijsku književnicu.

Iz susreta dvoje značajnih pesnika nemačkog jezika nastala je kratka i iskrena ljubavna veza koja je prerasla u dugo, ali često i mučno prijateljstvo. Ono je sačuvano u Celanovim dnevnicima i prepisci Celana i Bahman, koja je posthumno i objavljena pod nazivom ‘’Herzzeit’’ (Vreme srca). Poznata je i Celanova poema ‘’Corona’’ koja bi mogla da se prevede kao venac, aluzija na priželjkivano venčanje dvoje pesnika koje se nikada nije desilo.

Ekranizacija njihove prepiske je možda baš zbog svoje jednostavnosti tako jaka. Dvoje mladih glumaca, Anja Plašg i Laurens Rup, susreću se u tonskom studiju radi čitanja pisama Celana i Bahman. Pisma sadrže osećanja koja dramatično variraju – od zanosa, bliskosti, ushićenosti, do straha od gubitka, uplašenosti i otuđenosti. Ona preovladavaju glumcima, ali ih zabavljaju – oni se svađaju, prave pauze za cigarete, razgovaraju o tetovažama i muzici. Nivoi prošlosti i sadašnjosti, ljubavi, dokumentovanja i inscenacije, književnosti i filma se pretapaju.

Fotografija—-Gradski kulturni centar Užice