Pesničke vatre zlatiborske

19. Septembar 2018
Pesničke vatre zlatiborske

U petak 21. septembra od 18 časova i 30 minuta u holu hotela „Palisad“ biće održane 5. „Pesničke vatre zlatiborske“. I ove godine  okupiće se majstori reči i muzike, pesnici, glumci i pevači i odati poštu velikanima  književnosti Desanki Maksimović Bertoltu Brehtu, Milošu Crnjanskom, Federiku Garsiji Lorki, Rastku Petroviću i Aleksi Šantiću.

Neponovljive stihove govoriće i pevati glumci Ivana Šćepanović i Slobodan Ljubičić i muzički umetnici Danka Stojiljković i Ljubodrag Begović. Pevače će pratiti pijanista i kompozitor Rade Radivojević.

„Povelja pesničkih vatri“ za celokupno stvaralaštvo biće uručena Peru Zupcu, pesniku „Mostarskih kiša“ i hiljada drugih stihova sa kojima su stasale brojne generacije na balkanskim prostorima i u mnogim drugim zemljama.

Ovo priznanje do sada su dobili pesnici: akademik Ljubomir Simović, Radomir Andrić Ljubivoje Ršumović.

U programu će nastupiti i učesnici tradicionalnih međunarodnih Beogradskih susreta pisaca, gosti Udruženja knjiženika Srbije iz Nemačke, Turske, Ukrajine, Makedonije i njihovi domaćini iz Srbije: Ludvig Lege, Mesut Šenol, Dmitrij Buragov, Hristo Petreski, Miljurko Vukadinović, Vojislav Vukotić, Mirjana Ranković Luković, i Milosav Radibratović. Publika će imati priliku da pozdravi i članove Hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine i muzičke pedagoge Marka Kutlešića i Marka Džambasovića.

Učesnike, goste i publiku pozdraviće Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, a Povelju uručiti Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora ove tradicionalne kulturne manifestacije i zamenik predsednika opštine Čajetina. Zlatiborsko veče  ukrasiće i  velika vatra kod spomenika palim herojima na Šumatnom brdu, jednom od najlepših vrhova Zlatibora, koju će zapaliti, Pero Zubac, dobitnik „Povelje pesničkih vatri“.