Pobednički projekat gimnazijalaca u Dubaiju

Autor: prviportal.net
30. Novembar 2021
Pobednički projekat gimnazijalaca u Dubaiju

Gimnazija Josif Pančić iz Bajine Bašte će predstavljati Srbiju na Samitu koji se u decembru održava u Dubajiu na kome će biti predstavljeni projekti koji su radjeni po metodologiji Design for Change. Bajinobaštanska gimnazija je učestvovala i pobedila u školskom izazovu Eko Challenge koji je inače prvi put organizovan ove godine.

Reč je o edukativnom projektu koji ima za cilj izradu Design for Change projekta, a naši gimnazijalci su uspeli da se svojim umećem izdvoje medju najboljima u Srbiji.

Projekat je okupio 10 razreda iz različitih škola u Srbiji koje su imale isti zadatak da razviju projektnu ideju vezano za identifikovanje i rešavanje ekološkog problema u njihovoj sredini.

”Na razvoju projektne ideje mi smo radili puna dva meseca. Stručna komisija je odlučila da se naša ideja nadje kao pobednička i da predstavlja Design for Change Srbija na globalnom Samitu koji se održava u Dubajiu od 18. do 21. decembra. Pre svega bih istakla timski rad koji je i doveo do uspeha jer se rad na samom projektu bazirao na dizajn tim metodologiji koja podstiče akt6ivnost dece i zapravo sve ideje su krenule od dece”, izjavila je prof Rada Tadić.

Specifičnost projekta bazira se na saradnji sa lokalnom zajednicom. Projektni tim je pitanje selekcije otpada prepoznao kao jednu od bitnijih u našoj sredini. Tokom rada na projektu učenici su saradjivali sa Kancelarijom za mlade koja je bila spona izmedju svih relevantnih činioca u lokalnoj zajednici koji se bave pitanjem selekcije otpada,

”Kancelarija za mlade je bila od samog starta uključena u ovaj projekat, a njena uloga je bila povezivanje Design for Change Srbija sa školama i institucijama u Bajinoj Bašti. Poznavajući profesoricu Radu Tadić znam da ima veliki uticaj na aktivizam generalno, što ekološki što aktivizam mladih, tako da otuda i naša saradnja po pitanju ovog projekta koji nastavljamo da sprovodimo i dalje. Ono što je najvažnije, a što je vezano za ovaj projekat jeste, da deca sama osmišljavaju i sprovode ideju, a naša uloga je da budemo posmatrači”, kaže Petar Nešković iz Kancelarije za mlade.

U gimnaziji su bili i predstavnici Vega Omladinskog centra inače, predstavnici globalnog pokreta Design for Change koji pokušava da kod deteta pruža okvir za stvaranje novih ideja u procesu rešavanja odredjenog problema.

”Mislim da je upravo saradnja izmedju Gimnazije i KZM dovela do toga da ova škola odnese pobedu u ovom izazovu, a takodje smatram da će se to ogledati kroz dalju realizaciju projekta. U Dubaji će biti predstavljeni projekti koji su radjeni po modelu Design for Change, a Gimnazija Josif Pančić će učestvovati sa projektom Eko Challenge koji smo pokrenuli ove godine, a na koji smo izazvali decu i njihove nastavnike da u svojoj lokalnoj zajednici identifikuju ekološki problem i da ga rešavaju, kako bi osetili da i oni mogu učestvovati u rešavanju problema koji se tiče njihovog okruženja”, istakla je Vasiliki Akritidou iz Design for Change Srbija.

Design for Change je  međunarodno nagrađivani edukativni program osnovan 2009. godine u Indiji koji se od tada do danas proširio u više od 60 zemalja. DFC daje deci mogućnost da iskažu svoje ideje za bolji svet i da ih ostvare. Dobitnik je više internacionalnih nagrada za inovaciju u edukativnom programu za decu.

Fotografije preuzete sa www.prviportal.net.