Pobratimi iz Harbina obećali i opremili sportsko- rekreativni centar na Pori

Autor: Biljana Kuzmanović
19. Novembar 2019
Pobratimi iz Harbina obećali i opremili sportsko- rekreativni centar na Pori

Kineski grad Harbin, sa kojim je Užice od pre godinu dana grad pobratim uložio je oko 300 000 evra za uređenje i opremanje sportsko-rekreativnog centra na Pori. Sredstva su iskorišćena za kompletnu rekonstrukciju fudbalskog i košarkaškog terena, postavljanje ograde na ova dva terena , montažu sprava za vežbanje i 20 stubova javne rasvete u znaku kineske kulture.

Kontakt sa predstavnicima Harbina uspostavljen je zahvaljujući angažovanju velike kineske prijateljice Linde Vong, predsednice Jihai grupe zahvaljujući čijoj donaciji je završen vrtić na Pori koji nosi njeno ime, podsetio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković. Donacijom za sportsko- rekreativni centar na Pori koji će biti stecište dece i mladih iz ovog ali i ostalih delova grada, delegacija Harbina je još jednom dokazala da poštuju princip rečeno- urađeno, naglasio je Petković.

Gradonačelnik je rekao da postoje određene mere obezbeđenja ove lokacije izrazivši nadu da neće biti potrebe za uvođenjem video-nadzora  i da će građani voditi računa o spravama i terenima jer je to opšti interes, koji je obezbeđen zahvaljujući prijateljima iz daleke Kine.


Harbin je jedan od 15 najvećih gradova u Kin ii predstavlja politički, ekonomski, naučni, kulturni i telekomunikacioni centar severoistočne Kine. Bratimi se sa 60 gradova u čitavom svetu, a samo nekoliko njih je dobilo vredne donacije za različite projekte. Drago mi je da sam kao predstavnik Harbina došao u Užice i svedok sam da je sve urađeno kako je i dogovoreno. To je  simbol prijateljstva naša dva bratska grada i verujem da ćemo buduću saradnju ostvariti u mnogim obalstima pre svega u turizmu i razmeni određenih proizvoda. Harbin je poznat po Festivalu leda i pozivam građane Užica da zbog toga, ali i drugih znamenitosti posete naš grad, rekao je Džao Ming, predsednik gradskog narodnog kongresa Harbina.

Predstavnici Harbina i Užica prošetali su od Parka prijateljstva do Harbinske ulice, gde su Mingu  fudbaleri Slobode simbolično uručili dres sa brojem 10.

U dvorištu vrtića Jihao Mama Vong na Pori posađeno je drvo prijateljstva, a deca iz ovog vrtića  su izvela prigodan program na srpskom i kineskom jeziku.

Da su prijatelji iz Kine zaista otvorenog srca prema gradovima sa kojima imaju protokole o bratimljenju, dokazuje i interesovanje predstavnika delegacije koja je boravila u Užicu. Tokom obilaska dela Pore oni su se između ostalog interesovali čime se bave meštani ovog naselja “kada imaju toliko velike kuće”, a želeli su i da znaju ko su fudbaleri koji su nekada nosili dres Slobode.