Počele probe nove predstave BOLI KOLO

15. Oktobar 2020
Počele probe nove predstave BOLI KOLO

Nakon obnove predstava Neobična pošiljka i Kraj Vikenda, u toku su probe za novu predstavu Boli Kolo, Dimitrija Kokanova, a u režiji Jovane Tomić. Reč je o mladim autorima koji su već imali prilike da pokažu svoje stvaralačke i kreativne mogućnosti na raznim scenama a Dimitrije Kokanov je nagradjen na nedavno završenom 65.Sterijnom pozorju nagradom za najbolji savremeni tekst.

Narodno pozorište Užice, koje prednjači u negovanju mladih dramskih autora, ovom prilikom uhvatilo se u koštac sa Dimitrijevim tekstom  Boli kolo, kome će ovo biti i praizvedba.

Komad ”Boli kolo” kao polaznu  tačku, svojevrsni lajtmotiv, uzima stvarni događaj ubistva gde je izvršilac na društvenim mrežama, nakon čina, obrazložio svoj postupak, ukazao na uzroke i krivce, odao počast svojoj ubijenoj ljubavi i celu ispovest završio izjavom – ”nisam hteo jbg”.

Dimitrije Kokanov kao uzorak uzima dva heteroseksualna para, gde zahvaljujući biografijama dva muškarca i dve žene, dobijamo arhetipske predstavnike društva; oni se međusobno razlikuju u ekonomskom, društvenom, akademskom kontekstu: jedna visokoobrazovana žena, naučnica je u vezi sa mlađim čovekom iz radničke klase, dok drugi par čine moćan čovek sumnjivog biznisa, i lepotica, fitnes instruktorka i model.

Pokretač dramskog sukoba je u ovom tekstu prevara. ‘Potlačeni’ se ipak usuđuju na neverstvo svojih moćnijih partnera, tako da se uloge menjaju te naizgled dominantni postaju žrtve. Likovi odlučuju da napuste zadate društvene obrasce i da potraže slobodu u drugim okvirima i to dovodi do tragičnog kraja. Melodramski zaplet uobličen je specifičnom formom, u osnovi fragmentarnom, delimično dijaloškom, a delimično ispovednom, monološkom.

Podjednako važna odrednica ovog komada je beli tekst, što otvara spektar mogućnosti interpretacije I glumačke kreacije. Čulnost, putenost, zavodljivost likova i atmosfera erotskog u događajima, omogućena je neilustrovanim ali indikativnim prostorima dešavanja kao što su teretana, sala za fizičko, tuševi, voajerizam kroz male prozore, a tu su i para, dim, naga tela.

U predstavi igraju Biljana Zdravković, Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević I Hadži Nemanja Jovanović. Koreograf je Igor Koruga, kostimografkinja Maja Mirković a muziku potpisuje Luka Mejdžer.

Planirana premijer je 5.novembra 2020. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka.