Počinje automatska detekcija saobraćajnih prekršaja u Užicu

31. Januar 2021
Počinje automatska detekcija saobraćajnih prekršaja u Užicu

Od sutra, 1. februara 2021. godine, na raskrsnici kod Prve osnovne škole kralja Petra drugog u Užicu u funkciji su kamere opremljene sistemom za automatsku detekciju prekršaja, otkrivanje i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja.  Radar koji kontroliše brzinu kretanja postavljen je na izlazu iz Užica, na magistralnom putu Užice-Bela Zemlja (Zlatiborskom putu), gde je maksimalna dozvoljena brzina kretanja 50 km/h. Radar kontroliše brzinu u oba pravca, i iz Užica i prema Užicu. Svi prekršaji biće procesuirani u skladu sa Zakonom.

Iz gradske uprave navode da je cilj da se unapredi bezbednost građana i imovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Grad Užice, i da je iz tog razloga postavljen sistem video nadzora na više lokacija u gradu. Postavljanje kamera omogućiće otkrivanje izvršilaca krivičnih dela i prekršaja, dokumentovanje dokaza u vezi sa njima i doprineti opštoj bezbednosti i bezbednosti saobraćaja.

Nabavka opreme za kontrolu bezbednosti saobraćaja, video nadzor i detekciju prekršaja koju je sproveo Grad Užice podrazumevala je nabavku 25 kamera i 1 radara kao i sve neophodne prateće opreme za monitoring centar, koji se nalazi u Policijskoj upravi Užice.

Inače, skoro svi veći gradovi u Republici Srbiji, ili već koriste kamere u svrhu bezbednosti saobraćaja ili su u završnoj fazi, što podrazumeva prvenstveno bezbednost pešaka na pešačkim prelazima, bezbednost dece u okolini škola, a naravno i bezbednost vozača svih vrsta vozila.

Treba istaći da sistem veći deo svojih operacija obavlja automatski, bez prisustva policijskog službenika u samom monitoring centru. Neke od funkcija su: automatsko prepoznavanje prekršaja u vidu prepoznavanja registarskih tablica, prolazak kroz crveno, pa ovim putem apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju sve zakonske mere, kako bi povećali nivo bezbednosti.

Apelujemo na građane da poštuju propise i na taj način doprinesu povećanju nivoa sveukupne bezbednosti u gradu Užicu.