Počinje Božićni post

28. Novembar 2018
Počinje Božićni post

Za pravoslavne vernike 28. novembra počinje šestonedeljni post koji traje do 6. januara i prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. Božićni post predstavlja jedan od četiri velika godišnja posta (Božićni, Vaskršnji, Petrovski i Gospojinski).

Inače, u toku celog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi”. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi”. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi”.

Ono što treba naglasiti je da se postu ne smeju podvrgavati trudnice, ljudi sa teškom anemijom i izuzetno lošim zdravstvenim stanjem, ali i deca do sedme godine.

Post nas uči suzdržavanju, ne samo od masnog jela i pića, već i od zlobe, uvreda, besa i svega onoga što je suprotno svakom hrišćaninu. Ne treba na dane posta gledati kao na idealnu priliku za dijetu, jer post ima drugu svrhu.

U postu se otpušta sve što se negativno nakupilo u čoveku, bilo da se radi o nemirima, besu, zlim mislima i namerama. Post je, trebalo bi imati na umu, vreme opraštanja i čišćenja kako tela, tako i duha, podsećaju sveštenici.