U toku je četvrti ciklus programa “Udružimo se”

Autor: uzice.rs
22. Jul 2022
U toku je četvrti ciklus programa “Udružimo se”

Sportsko igralište na Ibiševom guvnu jedan je od najboljih primera uspešnosti u relaizaciji programa užičkog lokalnog partnerstva “Udružimo se”. Ovde je kroz tri godine uloženo oko tri miliona dinara i na zadovoljstvo meštana, koji su i inicijatori projekta taj prostor izgleda mnogo drugačije.

Dobrinko Milojević, meštanin i jedan od inicijatora uređenja ovog prostora ističe da su najpre konkurisali za nasipanje i ravnjanje terena, zatim za ograđivanje i sada za dodatni mobilijar.

“Mi smo godinama želeli da ovde napravimo nešto bolje i zbog toga smo se kada je program pokrenut odmah uključili. Veoma smo zadovoljni i do sada urađenim, ali želimo pošto imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom da i dalje unapređujemo ovaj prostor novim sadržajima. Plato za košarku, pečurke za sedenje i mobilijar za decu neki su od sadržaja koje ćemo realizovati tokom ove godine a meštani će se truditi da prostor održavaju uređenim i čistim”.

Miodrag Petković član Gradskog veća posebno je ponosan na činjenicu da je iz godine u godinu odziv Užičana na učešće u ovom programu sve veći.

“Ove godine ponovo smo imali sjajan odziv naših sugrađana, pristigla su 24 projekta uređenja javnih površina. Na raposlaganju smo imali 12,6 miliona dinara i u okviru tog iznosa podržaćemo 16 projekata. U građevinskom smislu ovi projekti nisu veliki ali su veoma važni, jer predstavljaju želje i težnju građana da se u njihovom neposrednom okruženju uredi javna površina po njihovoj želji. Najvećim delom njihovi predlozi odnose se na uređenje mesta za odmor, uređeđenje sporstkih i gradnju dečijih igrališta, uređenje pešačkih staza”.

Pored sportskog terena na Ibiševom guvnu ove godine radiće se i igrališta na Carini i u Balkanskoj ulici, završavavaju se igrališta na Senjaku i u Kurlaginoj ulici.

“Radićemo i u selima koja pripadaju Užicu, planirano je uređenje školskog igrališta i centra Lunovog Sela, uređenje neposredne okoline centra Karana, sportskog igrališta u Zlakusi. Nastavljamo sa uređenjem školskih površina, pa će se raditi nabavka mobilijara u dvorištu OŠ Dušan Jerković, uređenje dvorišta Tehničke škole, ulaza Akademije strukovnih studija. Radovi se nastavljaju i na Zabučju a biće izgrađena i pešačka staza od Velikog parka ka ulicama Branka Radičevića i Miloša Crnjanskog”.

Ovo je četvrta godina realizacije programa “Udružimo se”, čiji je cilj uključivanje građana u donošenje odluka i raspodelu budžetskih sredstava. Pristiglo je više od stotinu predloga i inicijativa, podržano je oko 60 projektnih ideja na 50 lokacija. Sredstvima iz budžeta uz donatorsku podršku opredeljeno je oko 40 miliona dinara. U naredne dve godine očekuje se dodatna podrška donatora koji su prepoznali značaj ovakvog programa i ideja je da se ovaj koncept dalje širi i razvija, kako bi se izašlo u susret što većem broju predloga sa kojima Užičani konkurišu.

Fotografije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs