Počinje dečiji festival, “Licidersko srce” od 15. do 19. avgusta

Autor: uzice.rs
14. Avgust 2023
Počinje dečiji festival, “Licidersko srce” od 15. do 19. avgusta

Pod sloganom “Zagrli tradiciju-oseti srce” u utorak 15. avgusta svečano će biti otvoren jubilarni, 15. Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”. U znaku broja 15 biće i broj zemalja učesnica, a Užice, Zlatibor i Višegrad, mesta su u kojima će do 19. avgusta biti organizovana brojna festivalska dešavanja.

Uz čestitike Udruženju građana “Era” povodom značajnog jubileja, zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović izrazio je zadovoljstvo činjenicom što će grad Užice 15. put biti domaćin mladim čuvarima folklornog nasleđa iz čitavog sveta.

“Grad Užice, kao domaćin i suorganizator festivala će uvek biti tu da pruži podršku manifestacijama koje šalju najlepšu sliku raspevane i razigrane mladosti iz grada na Đetinji. Međunarodni dečiji folklorni festival “Licidersko srce” se proteklih godina profilisao kao ozbiljna manifestacija, koja za cilj ima promociju folklora kao izvora identiteta svakog naroda, bogatstva različitosti koje povezuju mlade ljude kroz igru, pesmu i muziku.

Nadam se da će učesnici imati dovoljno vremena da se upoznaju sa našim krajem i kulturno istorijskim nasleđem, da obiđu neke lepe destinaciju, osete gostoprimstvo Užičana na koje smo veoma ponosni. Pozivam naše sugrađane da, kao i svih prethodnih godina, prate festival, budu značajna podrška ansamblima koji će nastupiti ove godine na festivalu i naravno uživaju u lepoti folklornog nasleđa naše planete”.

Prema rečima Pavla Paunovića člana Organizacionog odbora festivala i člana UO Udruženja građana ERA, jubilarno 15. izdanje festivala veliki je ponos, ali i velika odgovornost. Zahvalivši se svim institucijama, orgaizacijama i pojedincima na podršci on je podsetio da je do sada kroz festivalska dešavanja prošlo više od 12 hiljada dece iz 40 zemalja i istakao da će ih ove godine biti oko 1200.

” Festivalski program počinje u Užicu, gde će trajati sve do 19. avgusta dok se program na Zlatiboru održava od 16. i 17. avgusta, a u Višegradu takođe 17. avgusta. Pored osnovnog festivalskog programa, odnosno konecarata, tu su i defilei koji prethode koncertima na svim lokacijama na kojima se festival održava. Tu su i folklorne igraonice, izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, izložba fotografija festivala Dragana Karadarevića, izložba grnčarskih radova sa prethodnih festivala. U planu su i brojne posete kulturno-istorijskim spomenicima i turističkim atrakcijama Zapadne Srbije i Republike Srpske, plovidba kanjonom reke Drine, zumba žurka i mnogi drugi sadržaji. Naravno posebno bih istakao našu humanitarnu akciju “Licidersko srce deci” kojoj se ove godine pridružuje i “Pekara Starčević”. Sredstva od prodaje liderskih srca i suvenira biće usmerena ka Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR)”.

 

Suorganizatori festivala su Grad Užice, predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i TO Zlatibor ,a festival su prepoznali i podržali i Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo spoljnih poslova (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu) kao i opštine Višegrad i Čajetina. Prijatelji festivala su tradicionalno kompanija “Telekom” i “Textil”. Kako ističe Milica Sredić iz užičke kompanije “Textil”, koja je uz festival punih 15 godina podrška ovakvim manifestacijama ne dovodi se u pitanje.

“Drago nam je da smo i ove godine tu kao podrška velikom međunarodnom dečijem festivalu jer smo svesni važnosti koju ovaj festival ima za našu zajednicu i za mlade. Naša komanija kao i sam festival podržava i prepoznaje značaj tradicije, neguje kulturu i kulturne manifestacije, a sa druge strane okrenuti smo ka inovacijama i ka budućnosti. Zaista svake godine sa velikom radošću pristupamo saradnji sa festivalom, jer baštini iste vrednosti koje i mi baštinimo i čuva ono što nam je svima najznačajnije a to su mladi”.

“Licidersko srce” će tradicionalno početi defileom učesnika od Narodnog muzeja do Trga partizana gde će u 20 časova biti svečano otvaranje festivala.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs