Podignuta zavesa 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

06. Novembar 2018
Podignuta zavesa 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Predstavom “Korešpodencija” Zvezdara teatra kojoj je publika na kraju dodelila ocenu 4,36 počeo je 23.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Na Festivalu koji traje do 12. novembra publika će ocenjivati još šest pozorišnih predstava iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

IMG_4120

Festival koji se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Užica i Ministarstva kulture svečano je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović , naglašavajući da se u Užicu već danas oseća drugačija atmosfera, a da će tokom trajanja osmodnevne užičkle pozorišne republike svi govoriti istim jezikom.

Ona je dodala da je ovaj festival svetkovina hrabrosti, smelosti, i vrhunskih dometa u umetnosti. Borba protiv ravnodušnosti, protiv čeka se pozorište stalno bori u ovom gradu je davno započeta, pre vek i po, a produbljena je upravo kroz godine trajanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala. On opstaje hranjen ovdašnjim smelim idejama i nepokolebljivošću – naglasila je Vida Ognjenović, ističući akademika Ljubomira Simovića kao najjači stub festivala u čije ime je zavesa na ovogodišnjem festivalu podignuta.

kzn posle Korespondencije

Inače, 23. festival je pod sloganom Branislava Nušića “Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu”.

 Festivalski repertoar je raznolik i kreće se od klasike i modernog,do socijalne drame, fantazije dramskih pisaca,interesantnih režisera i dobrih glumaca, sa ciljem da se publika smeje,naglasio je selector Bojan Munjin.

Večeras od 19 časova i 30 minuta na repertoaru je predstava Narodnog pozorišta iz Sombora, Kad bi Sombor bio Holivud  u režiji Kokana Mladenovića.

Kompletan program 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala dostupan je OVDE.

Poslednjeg dana festivala  u čast nagrađenih biće odigrana predstava “Strah i beda Trećeg rajha”, u režiji Bobana Skerlića Narodnog pozorišta u Gračanici.