Podrška iz Užica za žrtve uznemiravanja, zlostavljavanja i nasilja

Autor: uzickarepublikapress.rs
25. Novembar 2019
Podrška iz Užica za žrtve uznemiravanja, zlostavljavanja i nasilja

Ženski centar Užice je povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama  organizovao uličnu akciju u znak podrške žrtvi seksualnog uznemiravanja Mariji Lukić iz Brusa i svim drugim ženama koje su preživele seksualno ili bilo koje drugo zlostavljanje. Treba istaći da je ovim započeta i kampanja “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama”, tokom koje će predstavnice  Ženskog centra iz Užica do 10. decembra kada se obeležava Dan ljudskih prava organizovati tribine u Čajetini, Novoj Varoši i Priboju, a planirana je i ulična akcija u Kosjeriću.


Od početka godine do 1. novembra stigla su 825 poziva na SOS telefon.Obavili smo 66 individualnih konsultacija, a za 199 osoba smo obezbedili pravnu podrška i informisanje, naglasila je Vesna Bogdanović, koordinatorka SOS telefona.U ovoj organizaciji veruju da je prevencija ključna zbog čega su se strateški opredelili za rad sa mladima. Svake godine se planiraju radionice sa srednjoškolcima, koje su ove godine organizovane kroz časove građanskog vaspitanja, rekla je psihološkinja Nevena Ostojić, dodajući da je za žene iz Užica u okviru projekta “Moć promene” bio organizovan besplatni kurs samoodbrane koji se sastojao od sedam jednosatnih časova.

Inače, povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama prema podacima Zaštitnika građana samo u toku ove godine u Srbiji je do novembra ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju, a više od 400 dece ostalo je bez jednog, ili oba roditelja usled nasilja.

Predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković izjavila je da je neophodno da sve institucije pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave.

“Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici ostaje jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje”, istakla je Gojković.

Zaštitnik Zoran Pašalić je upozorio na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković poručio je u da nasilje u Srbiji neće biti tolerisano, ocenivši da je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, dala pozitivne rezultate.

Ovaj Zakon je omogućio primenu hitnih mera – udaljavanje nasilnika iz stana kao i zabrane komuniciranja i prilaženja žrtvi čak i pre izvršenja krivičnog dela.

Podsećamo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obeležava se u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1960. godine. Sestre Mirabal simbol su feminističkog otpora. Patria, Minerva i Maria Teresa (Las Mariposas/Leptiri) bile su aktivistkinje i simbol otpora prema režimu tadašnjeg vladara Truhilja.  Dan je ustanovljen 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti, a Ujedinjene nacije su ga ustanovile 1999. godine.