Pojačane kontrole vozača zbog alkohola i narkotika

04. Decembar 2022
Pojačane kontrole vozača zbog alkohola i narkotika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od sutra, 5. do 11. decembra, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija u Srbiji svakog dana će angažovati sve raspoložive alkometarske uređaje, kao i uređaje za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu, saopštio je MUP.

Treba istaći da je od početka tekuće godine  zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u našoj zemlji iz saobraćaja  isključeno 57.100 vozača, što je za 11 hiljada više u odnosu na prošlu godinu. Čak 10.580 vozača zadržano je na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

U istom periodu, u službenim prostorijama zadržano je i 2.330 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 1.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Ovome dodajemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova u susret predstojećim slavama i praznicima, apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise kako bi odgovornim ponašanjem doprineli očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.