Ponikve u sastavu Aerodroma Srbije

Autor: uzice.rs
11. Januar 2020
Ponikve u sastavu Aerodroma Srbije

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa predstavnicima Užica i Kruševca ugovore o prenosu vlasništva aerodroma Ponikve i Rosulje na Republiku. Gradonačelnik Užica je izrazio „Pokušali smo dok smo bili vlasnici aerodoroma u prethodnih 10 godina da učinimo sve kao bi ga stavili u funkciju, da pronađemo investitore, međutim zaključili smo da nemamo ni kadrovske ni finansijske kapacitete da to uspešno završimo”, rekao je Petković, izrazivši zahvalnost potpredsednici Vlade i predsedniku Republike što su izašli u susret da vlasništvo nad aerodromom Ponikve se prenese sa Grada Užica na Republiku Srbiju.

Potpredsednica Vlade dr Zorana Mihajllović je istakla da je nastavljena praksa da se u Srbiji podižu, pored aerodroma „Nikola Tesla“, i drugi aerodromi kao što su Niš, Kraljevo, Ponikve, Rosulje…

„Ovo radimo zato što se pokazalo da je mnogo jednostavnije. Pod okriljem jednog preduzeća Aerodromi Srbije možemo da nađemo dovoljna finansijska sredstva i sva druga sredstva koja bi mogli da uložimo u male aerodrome i da na taj način omogućimo lokalnim samoupravama da pored infrastrukture, koja se odnosi na puteve, auto-puteve, železničke pruge, mogu da imaju i razvijene male aerodrome, koji su se pokazali kao potreba u gotovo svakom delu naše zemlje.“- navela je Mihajlović.

„Drago mi je što smo zajedno i sa Užicem i Kruševcem, našli zajednički jezik, a i broj putnika koji imamo u Nišu pokazao je da smo sposobni da razvijamo druge manje aerodrome. Što se tiče aerodroma Ponikve mi ćemo u narednom periodu u nekoliko faza sigurno uložiti negde oko 20 miliona evra, kako bi Ponikve bile dovoljno razvijene pre svega zbog turizma, a i svesni smo da tamo postoji ogroman potencijal za razvoj ovakvog aerodroma.“-rekla je potpredsednica Vlade.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković je istakao da je cilj osnivanja preduzeća Aerodromi Srbije da se aerodromska infrastruktura stavi pod jedinstveno upravljanje kako bi mogao da se prati i usmerava razvoj aerodroma.

„Nakon aerodroma Konstantin Veliki u Nišu i Morava u Kraljevu, sada aerodrom Ponikve i Rosulje ulaze u sastav Aerodroma Srbije. Značaj razvoja aerodroma u Srbiji je višestruk. Namera nam je, kada govorimo o aerodromu Ponikve, da ga osposobimo za međunarodni saobraćaj, sa druge strane aerodorom Rosulje je manji i biće namenjen za generalnu avijaciju i za razvoj vazduhoplovstva u ovom kraju Srbije. Planovi za aerodrom Ponikve su veliki s obzirom da je jedan značajan kompleks tamo, ali pre svega treba krenuti od mogućnosti i blizine aerodroma Morava, sa jedne strane, i potrebe ovog regiona Srbije, sa druge strane, i naći pravu meru šta je to što treba raditi na Ponikvama.“-naveo je Zdravković.