Posao je najpreča stvar svim generacijama

08. Jul 2017
Posao je najpreča stvar svim generacijama

Preko 130 lokalnih samouprava trenutno izdvaja sredstva za subvencionisanje zapošljavanja lokalnog stanovništva. Suština nacionalne strategije i jeste da se politika zapošljavanja spusti na lokalni nivo, jer se tu najbolje prepoznaju potrebe obe strane ovog procesa, rekao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom dodele ugovora o sprovođenju četiri programa aktivnih mera zapošljavanja u Užicu.

On je naglasio da je na evidenciji nezaposlenih u Srbiji trenutno 645 000 lica, što je kako je ocenio najmanji broj od 2010. godine, dodajući da je u Užicu oko deset odsto manje nezaposlenih u odnosu na pre godinu dana.

Posao je najpreča stvar svim generacijama, istakao u Užicu Zoran Martinović, direktor NAcionalne službe za zapošljavanje Foto--URP

Posao je najpreča stvar svim generacijama, istakao u Užicu Zoran Martinović, direktor NAcionalne službe za zapošljavanje Foto–URP

U broj nezaposlenih ne ulaze lica angažovana na javnim radovima koji traju do četiri meseca godišnje, ali radi se o kategorijama koje jedino na ovaj način mogu da dođu do posla. Tokom ove godine osoba sa invaliditetom i starijih od 50 godina na javnim radovima biće angažovano oko 8 000 u Srbiji.

Ukupno 132 lica sa evidencije nezaposlenih iz Užica zahvaljujući sredstvima grada i Filijale NSZ promenila su kratkotrajno ili dugoročnije svoj status. Za javne radove, stručnu praksu i samozapošljavanje izdvojeno je 20 miliona dinara, od čega grad Užice 11 miliona.

Na evidenciji užičke filijale nezaposlenih nalazi se četiri i po hiljade osoba od čega 23% čine mladi koji pored osoba sa preko 50 godina života spadaju u teže zapošljive, istakao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, naglašavajući da je zbog toga ključno opredeljenje podrška merama aktivne politike zapošljavanja.

Milivoje Jeremić, zamenik predsednika opštine Sevojno i Vidoje Drndarević, predsednik Saveta za zapošljavanje graad Užica Foto--URP

Milivoje Jeremić, zamenik predsednika opštine Sevojno i Vidoje Drndarević, predsednik Saveta za zapošljavanje graad Užica Foto–URP

Gradska opština Sevojno i NZS izdvojili su po million dinara za javne radove i samozapošljavanje meštana, rekao je Milivoje Jeremić, zamenik predsednika gradske opštine Sevojno, ocenjujući to kao dobar podstrek.

Inače, 2010. godine kada je Nacionalna služba za zapošljavanje u partnerstvu sa lokalnim samoupravama započela zajednička ulaganja u cilju smanjenja evidentiranih nezaposlenih bilo je zainteresovano svega 10 gradova i opština, dok ih je trenutno 130.

zaposljavanjePrepoznajući politiku zapošljavanja kao prioritet svih prioriteta lokalne samouprave su u ovoj godini opredelile 600, a NSZ 500 miliona dinara.

Za programe obuka, obrazovanja i zapošljavanja u tekućoj godini biće opredeljeno još 100 miliona dinara. Taj novac uključiće oko 1000 lica sa evidnecije filijale Užice kojoj pripadaju i opštine Arilje, Požega, Kosjerić, Sevojno, Bajina Bašta i Čajetina.