Potpisan Okvirni sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznice

12. Novembar 2021
Potpisan Okvirni sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznice

 


U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Republike Kine Čen Bo , potpisan je sa predstavnicima kineske kompanije Power construction corporation of China Okvirni sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznice oko Užica i tunela ispod prevoja Kadinjača. Sporazum su potpisali ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

 

Kako je nakon potpisivanja Sporazuma istakao predsednik Aleksandar Vučić ovi projekti nisu značajni zbog povezivanja Beograda ili Novog Sada sa Zlatiborom, već zbog građana koji žive u Užicu ili Bajinoj Bašti.

“Kada recimo idete na Ponikve i Kadinjaču morate da prođete kroz sami centar i potrebno vam je 15 minuta da napustite centar Užica. Sada ne, sada se ide obilaznicom ka Beloj Zemlji i kod Surduka se skreće desno, to je sada nova obilaznica i izlazi se na put za Kadinjaču odnosno za Bajinu Baštu. Time izmeštamo vozila iz centra Užica, izbegavamo saobraćajni haos u centru, time Užice koje je jedno od najzagađenijih mesta neće više biti na tom nivou zagađeno. Brinemo o tome kakav će vazduh ljudi da dišu, ali i omogućavamo brži protok za te ljude koji učestvuju u saobraćaju i neuporedivo lakši dolazak do Bajine Bašte i izlazak iz samog Užica. U prvoj polovini 2024. godine biće završena obilaznica oko Užica a do 2025. godine biće završen tunel ispod Kadinjače. U Užicu je gotova eksproprijacija i brzo kreću radovi. Posle ostaje da se urade centralne ulice da ih doteramo i sredimo, nema više velikih kamiona, nereda, saobraćajnog haosa, gužvi”. Zbog svega toga, ovo je veliki dan za ljude koji žive u Užicu i Bajinoj Bašti”, zaključio je predsednik Vučić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Ovo je za Užice i Užičane veliki, istorijski dan. Potpisan je sporazum koji će omogućiti da konačno Užice dobije obilaznicu o kojoj se govori decenijama unazad. Do kraja godine biće završena projektno tehnička dokumentacija,a kako je na ovoj deonici urađena eksproprijacija, naredne godine će se krenuti sa radovima. Rok za završetak radova je 2,5 godine, a projektovana vrednost je oko 30 miliona evra. Nakon izgradnje obilaznice građani Užica će dobiti puno, pre svega će doći do izmeštanja teretnog saobraćaja van grada, ubrazaće se sam tok saobraćaja u gradu i doći će do smanjenja aerozagađenja. Doći će do povećanja stepena bezbednosti učesnika u saobraćaju, dece i pešaka pored osnovnih škola. Ovo je strateški važan projekat koji će se raditi važan ne samo za Grad Užice već i za čitavu Zapadnu Srbiju”.

Obilaznica oko Užica duga je 4,8 kilometara i na njoj će biti i most dužine oko 200 metara. Tunel Kadinjača na pravcu Dub-Dubci od 6,28 km sa današinjih 45-50 minuta. Užice Bajina Bašta, skratiće taj put za pola sata. Biće to kako je najavljeno perfektan put bez serpentina.

Danas je potpisan i Sporazum o izgradnji obilaznica oko Požege i Loznice. Obilaznica oko Požege biće u dužini 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak-Požega-Užice i državni put prvog reda Kosjerić-Požega-Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji, dok će obilaznica oko Loznice biti duga 13,6 kilometara. Potpisan je i komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo.

Izvor: Grad Užice