Potpisan protokol o saradnji između najboljih turističkih sela sveta Mokre Gore i Solčave

Autor: uzice.rs
01. Novembar 2022
Potpisan protokol o saradnji između najboljih turističkih sela sveta Mokre Gore i Solčave

U prisustvu gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, županje Solčave Katarine Prelesnik i direktorke Turističke organizacije Srbije Marije Labović i predstavnika Ministarstva turizma potpisan je Protokol o saradnji između dva “Najbolja turistička sela sveta” za 2021. godinu Solčave iz Republike Slovenije i Mokre Gore iz Srbije.

 

Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve.

Krajem prošle godine, Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije. Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji. U ime grada Užica čestitke je uputila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

“Iskreno verujem da će Protokol koji će danas biti potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija”.

U ime opštine Solčava, koja se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta prisutnima se obratila županja Solčave Katarina Prelesnik.

“Drago nam je što smo danas ovde da se upoznamo i zvanično pokrenemo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati”.

Prema rečima Dunje Đenić, pomoćnice ministra turizma i omladine potpisivanje ovog protokola doprineće unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

Vladimir Kokanović predsednik Saveza Srba Slovenije preneo je pozdrave i čestitke Srba iz Slovenije i istakao da ovaj savez radi na promociji prijateljstva, koje po njegovim rečima traje od 15. veka.

“Mi u Savezu Srba Slovenije radimo na promociji i očuvanju srpske tradicije kulture, očuvanju ćiriličnog pisma, a itezivno i na promociji srpskog turizma koijm se možemo ponositi”.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govoila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić poželela je gostima da iz Mokre Gore ponesu najlepše uspomene podsetivši da smo zapravo bogati onoliko koliko prijatelja, putovanja i uspomena sa njih imamo.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs