Povećan uvoz svih vrsta vozila u Srbiji

Autor: bizlife.rs
06. Septembar 2019
Povećan uvoz svih vrsta vozila u Srbiji

Tokom drugog tromesečja ove godine uočen je porast broja prvi put registrovanih vozila svih vrsta u Srbiji, osim motocikala, priključnih i radnih vozila, pokazuje zvanična statistika.

U odnosu na isti period prošle godine, registrovano je 4.871 putničko vozilo više, 935 teretnih vozila, kao i 180 mopeda, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći porast broja prvi put registrovanih vozila zabeleženo je u kategoriji autobusa i traktora – oko 40 odsto (93 autobusa i 377 traktora).

Prema starosnoj strukturi, više od 80 odsto putničkih vozila je starije od dve godine. „Najmlađa“ vozila su iz kategorije priključnih, od kojih je skoro 60 odsto proizvedeno 2018. ili 2019. godine.

Najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su Folksvagen, Opel, Fijat, Pežo i Reno.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila od 1.500 do 4.999 kilograma nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo, navodi se u saopštenju.

Kod putničkih automobila novijeg datuma, procentualno posmatrano, kad je reč o pogonskom gorivu, najzastupljeniji je benzin, a na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 centimetara kubnih.