Povelje, plakete i nagrade za pojedince i kolektive

08. Oktobar 2016
Povelje, plakete i nagrade za pojedince i kolektive

687 godina od prvog pomena Užica, tekuće 2016. u predvečerje Dana grada Užica na svečanoj sednici Skupštine grada uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

U knjizi Užice s vranama, akademik Ljubomir Simović piše da se “prvi dosad poznati pomen Užica pojavljuje veoma kasno, u jednoj zadužnici iz dubrovačkih spisa u kojoj je zapisano da je 9. oktobra 1329. godine neka Mila, žena nekog Sklavka iz Užica, u nekom sudskom postupku za neku Radoslavu Biserku položila 4 perpera i 8 groša”. – Pomenuti Sklavko, koji u ovom postupku i dokumentu samo služi za identifikaciju svoje žene, stekao je tako, pukim slučajem i bez ikakve svoje zasluge, neočekivanu i sve do danas neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zvanično zna, lično i poimenice”, piše akademik Simović u knjizi Užice s vranama.

Povelje grada Užica za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada u 2016.godini dodeljene su Lindi Wong, predstavnici Yihai Group, znamenitom Užičaninu Momčilu Rakiću, trubaču i humanisti Dejanu Petroviću i preduzeću Prvi Partizan.

Plakete grada Užica za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu pripale su istoričaru Miloradu Iskrinu,preduzeću Elektrotermija Bela Zemlja,načelniku Hitne pomoći Doma zdravlja Jovu Saviću, humanisti Stanku Stankoviću Ćirkoviću i tehničkom direktoru Toplana Užice Milivoju Milovanoviću.

Nagrade grada Užica za izuzetne rezultate u radu u ovoj godini dodeljene su radio voditelju Nikoli Mitroviću,poljoprivredniku Radošu Panteliću,naučnoj radnici Ani Luciji Gojaković,dobrovoljnom davaocu krvi Lazaru Eriću,arhivskoj savetnici Dragici Matić i likovnom umetniku Aleksandru Dimitrijeviću.

U ime nagrađenih prisutnima se zahvalio trubač Dejan Petrović, koji je istakao da je u dosadašnjoj karijeri odlikovan brojnim priznanjima koja je delio sa porodicom i momcima iz benda. On je dodao da je iako su se promenila i vremena i ljudi u Užicu sa porodicom ostao da živi u rodnom gradu u kome kako tvrdi ima puno vrednih i poštenih ljudi.

Govoreći na svečanoj sednici grada u sali Narodnog pozorišta u Užicu, gradonačelnik Tihomir Petković je obećao da Užice neće propustiti šansu za razvoj kome teži. Petković zna da nije lako i da ne postoji čarobni štapić, ali veruje da su napravljeni značajni koraci za razvoj kome rukovodstvo grada teži, najavljujući do kraja kalendarske godine kapitalne investicije u vrednosti od 20 miliona evra kao pomoć Vlade Srbije.

Svečanoj sednici Skupštine grada prisustvovali su i ambasadori Kraljevine Norveške i Tunisa u Srbiji, Linda Wong sa kineskom delegacijom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnice Ministarstva kulture, Nikola Selaković, predstavnici Vesela, Verije i Ljutomera, gradova pobratima sa Užicem. 

Inače, burna istorija grada beleži da je Užice 1839. godine imalo Gimnaziju, tri godine kanije Sabornu crkvu, Čitalište i teatralno društvo, a 1900. godine i prvu hidrocentralu u Srbiji prema Teslinim principima, i to odmah posle one na Nijagarinim vodopadima.

Podsećamo, do polovine devedesetih godina prošlog veka, Užičani su kao Dan grada obeležavali 24. septembar, kao pomen na prvo oslobođenje grada od nemačkih fašista 1941. godine u Drugom svetskom ratu, i dan kada je uspostavljena Užička republika. Dolaskom na vlast koalicije Zajedno, u drugoj polovini devedesetih, taj datum se ne obeležava zbog, kako je tada objašnjeno „ideoloških obeležja“, pa je kao Dan grada ustanovljen 9. oktobar, kao podsećanje na prvi pisani trag o imenu grada u dubrovačkim spisima 1329. godine.