Premijerno u Narodnom pozorištu u Užicu

06. Septembar 2018
Premijerno u Narodnom pozorištu u Užicu

Tri dana za redom, 11-13.septembra na maloj sceni Narodnog pozorišta Užice biće izvedena 543.premijera ovog pozorišta. Reč je o praizvedbi dela „Kako održevati fikus“, mladog užičkog autora Ognjena Obradovića u režiji Juga Đorđevića.

20180905_115903

Praizvedba ove predstave u Užicu značajna je pre svega što je delo Užičanina, mladog dramaturga Ognjena Obradovića koji je posle završene dramaturgije nastavio doktorske studije na FDU u Beogradu. Piše poeziju, drame i scenarije a iza njega su drame i radio dramska dela: Nedelja-juče, danas, sutra, zatim Put u Lisabon, Da mi je da spustim ovu suzu, hajka na vuka a izdao je i zbirku poezije Oticanja.

„Posebna mi je čast što sam u svom gradu i to je za mene velika i čast i odgovornost. Povod i inspiracija da napišem ovaj tekst je društvena stvarnost poslednjih godina od kada ima sve više šou programa u kojima učestvuju i deca. Pitanje koje sam ja postavio jeste granica kada prestaje podrška i počinje eksploatacija i dece i roditelja. Glavni junak priče je dečak koji ne govori, što je važan momenat, ali igra zumbu koju igra i njegova baka koja na taj način vidi svoju medijsku šansu a u tu klopku upadaju i ostali likovi iz njegovog okruženja“, rekao je tokom najave predstave autor Ognjen Obradović.

20180905_122756

Stilizacija iza koje stoji reditelj, uobličava ovu priču i interpretaciju predstave.

„Mislim da smo kao autorski tim, dosta dobro odgovorili na zadatak koji je bio pred nama. Velika je odgovornost i za nas i za Ognjena to što se on prvi put pred svojim sugrađanima predstavlja kao pisac, koji ga poznaju kao osobu ali ne i kao pozorišnog stvaraoca“, rekao je mladi reditelj Jug Đorđević.

Praizvedba predstave „Kako održavati fikus“ biće izvedena 11. 12. i 13. septembra, na maloj sceni Narodnog pozorišta od 20:30h. Ovom predstavom započeće i nova pozorišna sezona užičkog pozorišta.