Preventiva spas od karcinoma

24. Mart 2017
Preventiva spas od karcinoma

Po broju smrtnih slučajeva rod azličitih vrsta karcinoma Srbija se nalazi na visokom drugom ili trećem mestu u Evropi, jer naši oboleli nemaju naviku preventivnih pregleda, teško prepoznaju simptome malignih oboljenja i zbog toga se doktoru javljaju u poodmaklim fazama bolesti.

I dok muškarce u Srbiji najčešće pogađa karcinom pluća, debelog creva i prostate, žene u najvećem broju obolevaju od karcinoma dojke, grlića materice, debelog creva i pluća.

U Srbiji se svake godine registruje oko 4000 novoobolelih žena od raka dojke, a oko 170 njih umre. I na području Zlatiborskog okruga rak dojke je najčešći maligni tumor među ženama, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje, prema kojima je u poslednjih pet godina prosečno godišnje registrovano oko 150 novootrkivenih slučajeva raka dojke, od čega 30 žena baš u Užicu.

 

Na čitavom regionu ova bolest godišnje ugasi živote 45 žena, navodi  mr sci med Aleksandra Andrić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Užicu. Ona podseća da Domovi zdravlja u Užicu i Prijepolju od 2015. godine sprovode Nacionalni program organizovanog skrininga na karcinom dojke na koji se pozivaju žene od 50 do 69 godina života, a skrining interval je dve godine.

Kada je dojka u pitanju žene su plašljivije pa je to razlog zbog koga češće posećuju ginekologa i odlaze na mamografske preglede, kaže specijalista ginekologije Vesna Misailović, načelnica Dispanzera za žene pri Domu zdravlja u Užicu. 

Ona dodaje da žene i trenutno mogu zakazati mamografski pregled koji se obavlja u užičkoj bolnici, a ukoliko se ustanovi bilo kakva patologija izabrani ginekolog obaveštava ženu i preduzimaju se dalji koraci u dijagnostici.

Jedna trećina naših pacijentkinja ima apsolutnu svest o sopstvenom reproduktivnom zdravlju što dokazuju obaveznim godišnjim ginekološkim pregledima, naglašava načelnica Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena. To je apsolutno najbolje kako za samu ženu i njenu sigurnost tako i za zdravstveni sistem zbog smanjenja troškova lečenja.

Redovan kompletan ginekološki pregled koji podrazumeva PAPA test i kolposkopiju dovoljan je godišnje za svaku ženu. Na skrining grlića materice na tri godine pozivamo žene uzrasta od 50 do 69 godina, odnosno one koje nemaju naviku da se redovno kontrolišu.

Želim da istaknem da smo 2014. godine započeli skrining grlića materice i kada je služba za zdravstvenu zaštitu žena dobila neophodne mikroskope imali šest lekara od kojih je nas pet radilo citoskrinig.

Sada u celoj službi u obe smene i sa zdravim i bolesnim ženama i trudnicama radi samo tri doktorke, jer su nam dve koleginice na specijalizaciji a jedna je zbog preseljenja napustila Užice, navodi doktorka Misailović.

Podaci Zavoda za javno zdravlje iz Užica pokazuju da se prosečno godišnje u Zlatiborskom okrugu registruje 40 novoobolelih žena od raka grlića materice, od čega 12 umre. Konkretno u Užicu sedam oboli, a četiri okončaju život u različitim životnim dobima. Rak grlića materice četvrti je najčešći maligni tumor po obolevanju, dok je po učestalosti na petom mestu lestvice.

Optimistično je što je broj novoobolelih žena od karcinoma grlića materice na 100 000 stanovnika ne što niži na području Zlatiborskog okruga u odnosu na druge regione u Srbiji. U analizama stručnjaka ZZJZ Užice uočava se trend blagog pada incidencije od raka grlića materice kako u našem regionu tako i u centralnoj Srbiji.

 

U raspoloživim podacima, porazno je što je uočljivo  da se manje od trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u ranoj fazi kada se napredovanje zaustavlja operativnim lečenjem.

Prema preporuci Ministrstva zdravlja, Nacionalni program za sprovođenje organizovanog skrininga na karcinom grlića materice u Domu zdravlja u Užicu započeo je u januaru 2014. godine u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Užice i Opštom bolnicom Užice. Skrining interval za žene od 25 do 64 godine godine je tri godine.