“Pričajmo o nežnosti od 1. do 7.novembra XXVI JPF

05. Oktobar 2021
“Pričajmo o nežnosti od 1. do 7.novembra XXVI JPF

“Treba da pričamo o nežnosti uvek i svuda. I među svojima, i u društvu, i na robiji. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, uvek je želeo da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kojem živimo, ali je takođe nastojao i da ljudima pruži nadu. Zato slogan našeg festivala ove godine glasi „Pričaj mi o nežnosti“, nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije”, istakao je najavljujući  HHVI JPF, selektor Bojan Munjin.

Po njegovim rečima sve odabrane predstave imaju svoj život i pravljene su u specifičnim sredinama odakle dolaze.

“Ovo je festival regije i to svi znamo godinama, bez prevoda. Festival kao festival pa tako i Užički ima svoj vlastiti život, njegov vlastiti život su sve te predstave zajedno. Naš festival je festival dobre pozorišne priče na pozornici, dobrih glumaca i dobrih teatara, i uvek smo se toga držali i držimo se i dalje. Verujemo da svaka od ovih sedam predstava koje vam nudimo ove godine je zapravo predstava te neke  dobre priče o čoveku, njegovoj sudbini  u vremenu u kome živi. Pokušaćemo da pričamo o nežnosti ove godine kroz predstave koje su različite, neke pričaju o histeriji, ali su puno više od histerije neke pričaju o međuljudskim 0dnosima, ali su više od same psihološke drame. Neke su tako malo crno humorne ali i kroz njih pokušavamo da dođemo do čoveka. Verujem da će ovo biti jedan dobar festival oko koga smo se podrudili, a publika će dati svoj konačni sud, zaključio je Munjin.

Dr Jelena Raković Radivojević gradonačelnica Užica i  predsednica Saveta JPF  izrazila je zadovoljstvo što će uprkos  teškoj epidemiološkoj situaciji i svim pratećim okolnostima festival biti održan.

“Posebno me raduje slogan ovogodišnjeg festivala „Pričajmo o nežnosti“.  U vremenu u kome živimo, na žalost,  kao da smo zaboravili koliko je čovek krhko stvorenje i koliko mu je potrebno ohrabrenje u vidu lepe reči, gesta, poruke. Možda se i stidimo nežnosti, jer ima onih koji svako ispoljavanje emocija smatraju slabošću.  Iskreno verujem da u svetu u kome su prilično urušene neke prave vrednosti, treba afirmisati pozitivna osećanja, progovoriti o njima i izazvati ih. Jedan od načina  da se to učini je umetnost, u ovom slučaju pozorišna koja raspolaže dobrim alatima da nas podseti da čovek čoveku treba da bude sveta stvar i da svako od nas zaslužuju šaku nežnosti i ljubavi.

Grad Užice, zajedno sa Narodnim pozorištem  čini sve da ova prestižna kulturna manifestacija sačuva renome koji je tokom proteklih godina stekla. Uvek napominjemo da može i više i bolje, tome stremimo, tome se nadamo i verujemo da ćemo uspeti da u vremenu pred nama osnažimo  festival novim sadržajima.”

Po rečima Nemanje Rankovića umetničkog direktora JPF, pored glavnog takmičarskog programa, spreman je i prilično zanimljiv prateći program festivala koji će biti otvoren sa već tradicionalnom izložbom fotografija nastalih na prethodnom festivalu, autora Radovana Baje Vujovića.

“Tu je i izložba posvećena Miši Stanisavljeviću autora Ružice Marjanović, imaćemo promocije knjiga “Odigravanje priče i političkog pozorišta Dušana Kovačevića” autora Nenada Veličkovića, zatim “Put do pozorišta” zbirka odabranih eseja uvaženog reditelja Nebojše Bradića, promovisaćemo i “Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta” Patrisa Pavisa i knjigu “Kapetanov kraj” Aleksandra Milosavljevića. Organizovaćemo i tribinu posvećenu poetici Igora Vuka Torbice, koje će biti takođe realizovane u sklopu ovogodišnjeg festivala.