Proglašeni pobednici novinarskog i literarnog konkursa

16. Mart 2018
Proglašeni pobednici novinarskog i literarnog konkursa

Zorica Savić dopisnica TV Prve iz Čačka sveukupni je pobednik trećeg novinarskog konkursa Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga. Njoj će za prilog o čačanskom paraolimpijcu Lazaru Filipoviću,  pripasti statua “Cvet jednakosti”.

kamera

U kategoriji online medija kao najbolji ocenjen je rad Sonje Urošević koja piše za niški portal „Megafon“. Njen tekst predstavio je angažovanje osoba sa invaliditetom u kreativnom stvaralaštvu, konkretno u dekupažu.

Nagrada za najbolji radijski prilog nije dodeljena, jer jedini prilog koji je stigao na konkurs, po oceni žirija nije zadovoljio kriterijume. U kategoriji štampanih medija nije bilo  tekstova.

„Žiri zbog negovanja kvaliteta i nepodilaženja pogrešnom gledištu na osobe sa invalidtetom zadržava pravo da ne dodeli nagradu.

Cilj konkursa je podrška najboljim medijskim prilozima koji afirmišu socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu njihove potencijale, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost.

Zato težimo da dodelimo nagrade za kvalitetno predstavljanje osoba sa invaliditetom u medijima, a ne za gledanost. Kroz konkurs želimo da negujemo i istaknemo kvalitetne radove, a ne da podilazimo pogrešnom gledištu na osobe sa invaliditetom, naglasio je PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Čedomir Cicović.

Planiramo ove godine da organizujemo trening na kome ćemo objasniti šta je bitno da novinari u svom viđenju promene kako bi se promenila i slika o osobama sa invaliditetom“, rekao je on.

Na literarnom konkursu učestvovali su učenici svih srednih škola iz Užica, a prvu nagradu poneo je Nikola Milovanović iz Užičke gimnazije. Drugo mesto pripalo je Ani Vlasonjić iz Medicinske škole, a treće Jasni Kozici, takođe iz Medicinske škole.

„Pristigao je značajan broj kvalitentnih radovova kroz koje se vidi da se menja percepcija položaja osoba sa invaliditetom. Konkurs pokazuje da srednjoškolci doživljavaju osobe sa invaliditetom kao one koji stoje rame uz rame sa njima. Mislim da bi Tijana, u čiju čast se ovaj konkurs i raspisuje, bila zadovoljna“, istakla je profesorka srpskog jezika Biljana Grujučić, članica komisije.

Inače, specijalno priznanje „Cvet jednakosti“ ove godine biće dodeljeno Vujani Ilić,  prvoj predsednici i osnivaču Udruženja cerebralne i dečije paralize.

Završno veče manifestacije „Kikini dani“ biće održano u ponedeljak od 17 časova u Gradskom kulturnom centru Užice kada će biti i uručene nagrade.

Manifestaciju “Kikini dani” organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u znak sećanja na Tijanu Petrović Kiku (1985 – 2013), dugogodišnju portparolku udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom.