Programska knjiga “Užice- Prestonica kulture Srbije” predstavljena u Beogradu

Autor: uzice.rs
09. Mart 2024
Programska knjiga “Užice- Prestonica kulture Srbije” predstavljena u Beogradu

U prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije Maje Gojković, ministara, direktora i predstavnika ustanova kulture i brojnih gostiju u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu predstavljena je programska knjiga projekta “Užice – Prestonica kulture Srbije 2024. godine”.

O programskim i infrastrukturnim sadržajima govorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakavši da su svi prostori kojima Užice raspolaže za namenu kulturnih događaja spremni za realizaciju oko 200 pažljivo osmišljenih programskih sadržaja, kao i da se svi projektom predviđeni infrastrukturni radovi odvijaju planiranom dinamikom.

“Navedenim samo otpočinjemo, jer je toliko događaja, međunarodnih saradnji i gostovanja u planu u okviru projekta Nacionalne prestonice kulture Srbije, na koje možemo biti ponosni.

Ipak, ovo je tek početak, a svaki veliki početak sa sobom nosi odgovornost, posvećenost, neizvesnost i puno izazova, ali, nadasve, nosi veliki optimizam i nadu da sve započeto u sadašnjosti daje podstrek za buduće. Mi ćemo, i u budućim vremenima, ostati dosledni našem nasleđu, istoriji i sećanju, negovaćemo i nastavljati sve ono vredno pažnje i sećanja, jer najvažnija sećanja postaju najveća uspomena.

Naše Užice jeste bilo vekovima i ostaće posebno, ostaće jedinstveno i spremno za novu ERU KULTURE, na koju ćemo biti ponosni i koju ćemo rado, negovati, a potom i prepričavati.

Neke počne ERA KULTURE – neka počne novo poglavlje, sam početak naših novih, budućih, podviga, koji će još jednom potvrditi da Užice spremno i zasluženo dobija titulu Prestonice kulture Srbije”, naglasila je gradonačelnica.

Vuk Radulović, viši savetnik u kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković obratio se u ime Ministarstva kulture, koje u Užicu za ovaj projekat izdvaja gotovo 300 miliona dinara.

“U proteklih 15 meseci, užički stvaraoci i kulturni delatnici su u saradnji sa stručnom komisijom za praćenje projekta Ministarstva kulture, predano i pažljivo radili na pripremi umetničkog programa koji se nalazi pred vama. Projekti su podeljeni u četiri celine koje se bave različitim temama od značaja za grad, region i celu Srbiju: tradicijom i religijom, decom i mladima, humorom i autentičnim govorom ovog kraja, a u skladu sa savremenim globalnim tendencijama teme su i multikulturalnost i digitalizacija, odnosno, primena novih tehnologija u kulturi. Programi su detaljno hronološki isplanirani u vodiču kroz program i održavaju se u svim ustanovama kulture u Užicu, kao i na scenama na otvorenom u samom gradu i njegovoj okolini. Verujem da će svako za sebe pronaći neke od brojnih sadržaja iz programske knjige koji ga najviše inspirišu, kao i da ćemo svi zajedno imati priliku da uživamo u uzbudljivom i kvalitetnom programu kojim će se grad Užice predstaviti celoj Srbiji”.

“Želeo bih naposletku da se zahvalim predstavnicima grada Užica na saradnji i izrazim spremnost Ministarstva kulture da nastavi kontinuiranu podršku projektu Užice – Prestonica kulture Srbije, a u cilju uspešne realizacije svih planiranih projekata i aktivnosti”, rekao je Radulović.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada i koordinator projekta naglasio je da ovih dana grad Užice, grad velike stvaralačke energije, ogromnog kulturnog potencijala, slobodarskog duha, , vrednih i mudrih ljudi, otvara jednu novu eru u svojoj istoriji.

“Naši mudri preci su nas naučili da nijedan narod ne može biti srećan, niti može opstati ukoliko nema kulturne vrednosti u sebi. Samo oni narodi koji imaju snažno kulturno jezgro preživljavaju velike političke, društvene, ekonomske pa i ideološke preokrete. Svesni trenutka, svesni šanse koju smo kao generacija dobili, svesni odgovornosti pred precima, ali pre svega pred budućim pokoljenjima, svim snagama, puni entuzijazma, radimo na realizaciji ovog projekta”.

Pored potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković i predstavnika grada Užica, prezentaciji programske knjige u Muzeju savremene umetnosti prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar sporta Zoran Gajić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, direktori i predstavnici ustanova kulture, udruženja i brojni gosti.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs